Никола Леро добитник Фулбрајтове стипендије у Америци :: Semberija INFO ::

 

Никола Леро добитник Фулбрајтове стипендије у Америци



Пјесник, активиста и истраживач из Бијељине Никола Леро добио је престижну Фулбрајтову стипендију за истраживање на Универзитету Сент Луис у САД у академској 2023/2024. години.

"Фулбрајт је једна од најпрестижнијих, ако не и најпрестижнија, интернационална стипендија. 

Она се додјељује младим истраживачима, академицима, и свима онима за које влада САД-а сматра да ће "бити нешта од њих". Углавном и буде. Да ли ће од мене, видјећемо", наводи Леро.

Он је тренутно у Сент Луису, гдје завршава свој истраживачки рад. Као гостујући истраживач на Универзитету Сент Луис проучаваће имиграције у САД под менторством професорке Хисако Матсуо, водећег експерта у области људских раса и етничких студија.

Фулбрајтова стипендија је једна од најпрестижнијих и најконкурентнијих академских награда у свијету, која нуди прилике за научнике и младе истраживаче да обављају истраживања и предају у САД.

Леро је одрастао у Бијељини, био је у Основној школи "Јован Дучић" ђак генерације, те завршио Гимназију "Филип Вишњић" као стипендиста града Бијељина. Године 2010. био је носилац Бронзане значке града Бијељина за допринос образовању.

Након студија права у Бањалуци он је у Норвешкој и Њемачкој са почастима дипломирао миграције и културолошке односе као стипендиста ЕУ.

Његова посвећеност промовисању друштвених промјена донијела му је признања и награде, укључујући награду Еразмус плус млади новинари 2017. године и номинацију за најбољег блогера за промовисање одговорног коришћења друштвених мрежа 2018. године.

Он служи као Унесков млади шампион за мир у глобалној иницијативи ЕУ, названој "Друштвени медији за мир", чији је циљ јачање отпорности друштва на потенцијално штетан садржај на Интернету.

Осим тога, радио је за УНИЦЕФ у кампањама за подршку правима дјеце и промоцију образовања.

Његов мото "гравирајући слова тражим истину" одјекује код широке заједнице пратилаца на "Фејсбуку" и "Инстаграму".

Током пандемије ковида 19 био је кооснивач "Бланк пејџиса" /Бланк пагес/, глобалног умјетничког колектива који промовише креативни израз мигрантских заједница широм свијета.

Никола Леро је објавио књигу "47 пјесама о љубави, болу и Босни", у сарадњи са независним младим књижевним колективом под називом "Књижевна задруга".


​Независне новине