Хасанагиница на првом Фестивалу позоришта Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

Хасанагиница на првом Фестивалу позоришта Републике Српске


Први Фестивал позоришта Републике Српске "Љубица" одржаће се у Kултурном центру Градишка, од 19. до 23. маја 2023. године.

У такмичарском дијелу програма биће одиграно пет представа, а посљедње вечери на сцени ће се наћи представа Градског позоришта “Семберија” и Народног позоришта Републике Срспске Бања Лука- Хасанагиница.

Ова представа, рађена у копродукцији ГП „Семберија“ и Народног позоришта Републике Српске Бањалука са гостујућим глумцима из Новог Сада на свим досадашњим играњима у Бијељини, Бањалуци и Новом Саду пропраћена је препуним гледалиштем и вишеминутним овацијама публике.

У комаду рађеном према истоименој балади, у драматизацији академика Љубомира Симовића, а у режији Душана Тузланчића, учествују и три глумца Српског народног позоришта Нови Сад: Бојана Милановић, Соња Дамјановић и Милан Kовачевић. Бијељински глумци су Михаило Максимовић, Душан Ранковић, Ненад Благојевић и Иван Петровић, а из НП РС Бањалука у представи играју Љиљана Чекић, Горан Јокић и Огњен Kопуз.

“Ова представа несумњиво има потенцијал да буде вољена. Доказ су и позиви на фестивале, који су почели да пристижу. Глумци баш воле да је играју и уживају у њој. Сигуран сам да ће наћи пут и до срца публике у Градишци“, каже директор Градског позоришта Семберија Иван Петровић.

Поред Хасанагинице, у такмичарском дијелу фестивала наћи ће се представе „Миропомазани“ Градског позоришта Градишка, „Кућа на брду“ Приједорског позоришта, „Бања Лука“  Градског позоришта Јазавац из  Бања Луке и „Госпођица“ Народног позоришта Републике Српске.

Фестивал организује Градско позориште Градишка у сарадњи са градском управом у знак сјећања на прву професионалну глумицу у Босни и Херцеговини Љубицу Стефановић Лазић из Градишке.  Директор фестивала је глумац Златан Видовић, а селектор првак Народног позоришта Републике Српске - Жељко Стјепановић, док стручни жири чине Радослав Лале Павловић, Наташа Дракулић и Гвозден Ђурић.