Данас је Међународни дан музеја :: Semberija INFO ::

 

Данас је Међународни дан музеја


Међународни дан музеја, 18. мај, обиљежава се од 1977. године на препоруку Међународог савјета за музеје (ИЦОМ). На овај дан се настоје јавности презентирати достигнућа из претходног периода, те афирмирати музеје као јавне установе. 

Сваке године Међународни дан музеја се обиљежава активностима у склопу одређене теме, односно ИЦОМ-ов Савјетодавни комитет предлаже тему за Међународни дан музеја.

Тема коју сваке године у поводу обиљежавања Међународног дана музеја предлаже ИЦОМ, омогућава свим музејима свијета да се у мају усредоточе на исти садржај па поруке музејске заједнице снагом синергије снажније одјекују у јавности. Томе, наравно, доприносе и сталне препоруке уз тај дан, којима је циљ да посјетитељу олакшају приступ у музеј, као што су слободан улаз, али и организирање различитих догађања попут организирања промотивних кампања, отварања изложби, отварања нових музејских простора, продуженог радног времена, организирања концерата, те различитих програма намијењених циљним групама- дјеци, породицама, и инвалидима.


БХРТ