КЊИГА СВЈЕДОК: „БУГАРИ У ИЗВЈЕШТАЈИМА АРЧИБАЛДА РАЈСА 1915-1918“ :: Semberija INFO ::

 

КЊИГА СВЈЕДОК: „БУГАРИ У ИЗВЈЕШТАЈИМА АРЧИБАЛДА РАЈСА 1915-1918“


У Музеју Семберије вечерас је промовисана књига „Бугари у извјештајима Арчибалда Рајса 1915-1918“. Књигу је припремио Милорад Ђошић, пензионисани пуковник – пилот и Весна Арсић а издавач књиге је Српски културни центар „Ћирилица“ из Београда.



Књига тематизује извјештаје, свједочења са терена које је Арчибалд Рајс писао од момента укључења Бугарске у Први свјетски рат и њеног ступања на тло Србије у другој половици 1915. године па до завршетка рата, 1918. године.

-Прву годину Великог рата Аустро-Угарска војска је учинила велика злодјела према српском становништву. Међутим, када су се Бугари укључили у Први свјетски рат на страни Централних сила, они су у звјерствима према Србима надмашили Аустро-Угаре. Арчибалд Рајс је све вријеме рата провео на терену и о тим злочинима оставио важна свједочења од непосредних свједока“, рекао је доктор историјских наука Милоје Пршић.



Према ријечима једног од приређивача књиге, у наслову је циљано изостављена свака повезница са злочинима, са геноцидом бугарских снага јер је примарни циљ овог дјела очување сјећања а не нарушавање добросусједских односа или реваншизам.



-Чињеница је да ми у Србији знамо много о злочинима које су усташке власти за вријеме Другог свјетског рата починиле над Србима на овом простору. Међутим, већина људи из Републике Српске није упозната са злодјелима које су над нашим народом починили бугарски окупатори током Првог свјетског рата. Зато смо приредили ову књигу- свједочење из пера свјетски признатог научника како бисмо имали јаснији увид у историју и на основу ње градили праведнију будућност“, изјавио је Милорад Ђошић, коаутор књиге „Бугари у извјештајима Арчибалда Рајса 1915-1918“.

(Семберија инфо)