У Кану почиње 76. Међународни филмски фестивал :: Semberija INFO ::

 

У Кану почиње 76. Међународни филмски фестивал


Међународни филмски фестивал почиње данас у Кану, а црвеним тепихом ће проћи бројне звијезде међу којима Харисон Форд, Џони Деп и Натали Портман. У утрци за Златном палмом је 21 филм.

За сада се не зна ко ће наслиједити Швеђанина Рубена Остлунда, прошлогодишњег добитника главне награде за филм "Без филтера", који је ове године предсједник жирија.

Заштитно лице фестивала ове године је француска глумица Катрин Денев, чији се портрет налази на улазу палате - црно-бијела фотографија је из 1968. године из остварења "Ла шамаде" редитеља Алена Кавалијеа.

Фестивал који гаји своје наслијеђе, одабрао је кћерку Катрин Денев и италијанског глумца Марчела Мастројанија, Кјару Мастројани, такође глумицу, да званично отвори и затвори филмску смотру, 27. маја.

Међу звијездама које се такмиче за Златну палму, налазе се већ награђиване личности попут Британца Кена Лоуча (86), двоструког побједника (2006. и 2016.), Нијемца Вима Вендерса, који је освојио награду 1984. за "Париз Тексас", и Италијана Нанија Моретија.

Фински редитељ Аки Каурисмаки се такође врац́а у Кан са остварењем "Увело лишће", као и Италијан Марко Белокио (83) са филмом "Отмица" о јеврејском дјечаку којег је отела Католичка црква и насилно преобратила у кршћанство у 19. вијеку.

Јапански режисер Хироказу Коре-еда, овенчан Златном палмом 2018. за филм "Породична афера", представит ће остварење "Чудовиште".

Филм који би можда могао да изазове полемику је "Жан де Бари" француске редитељке Маивен, против које је новинар Едви Пленел поднио тужбу да га је напала у једном ресторану. Редитељка је признала да је то учинила.

Њен филм је прича о миљеници краља Луја 15. којег игра Деп, звијезда филмова "Пирати са Кариба" и који је персона нон грата на америчким телевизијама због оптужбе за породично насиље.

Полемику може да изазове и филм "Повратак" француске редитељке Катрин Корсини. Филму је одузето финансирање из јавних средстава, јер протагонисти нису пријавили снимање симулиране експлицитне сцене са глумицом млађом од 16 година, како то налаже закон.

Као и сваке године локална полиција је забранила скупове у близини одржавања фестивала, али је синдикат ЦГТ, организатор протеста против пензионе реформе, најавио акције током одржавања фестивала.


БЕТА / БХРТ