“Најстарији занат” у Градском позоришту “Семберија” :: Semberija INFO ::

 

“Најстарији занат” у Градском позоришту “Семберија”


Ансамбл Градског позоришта “Семберија” ће обрадовати љубитеље позоришне умјетности још једном премијером.

У петак 3. фебруара са поечтком у 20х по први пут ће бити изведена представа “Најстарији занат” по тексту Поле Вогел, а у режији  словеначког редитеља Петера  Српчича, управника Местног гледалишча Птуј.

У представи играју  Вања Кртолина, Душан Ранковић,  Мирна Јовановић, Михаило Максимовић и Ненад Благојевић.

-Иако синтагма „најстарији занат“ јасно асоцира на проституцију, у дјелу Поле Вогел, пет остарјелих дама  (имају од седамдесет двије до осамдесет три године), припадница „старе школе“,  свој позив обављају са стилом и маниром, какви се данас у модерној проституцији не могу наћи. Њихова позиција дама с друштвене маргине, имала је свој етички кодекс, а данас се оно што је некад било саблажњиво чини ружичастим и безазлено архаичним. Друштво се у међувремену толико извитоперило, да ове старе пријатељице дјелују доброћудно и посве невино, каже Миливоје Млађеновић, умјетнички директор Градског позоришта “Семберија”.

Према ријечима редитеља, ових пет дама у представи су радничка класа, поштени сој курви које дају своје тијело за паре, али задржавају своја увјерења и погледе на живот.

-Њихово мишљење никог не интересује, јер се код њих купује само месо за сексуалну разоноду. Али, ми ћемо да их и гледамо и слушамо, и на крају пробамо да нађемо одговор на питање - ко је ту у ствари курва, ко се продаје и на какав начин?

Премијерно извођење драме Најстарији занат на сцени Градског позоришта „Семберија“ је прво извођење ове  драме на српском језику.

Улазнице по цијени од 10 КМ могу се купити на билетарници Центра за културу, а резервисати се могу на телефон 065 011 211 или маил резервације@позористебијељина.цом.