БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 90 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И СЛАВЕ УСТАНОВЕ :: Semberija INFO ::

 

БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 90 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И СЛАВЕ УСТАНОВЕ


Народна библиотека “Филип Вишњић” , ове године слави 90 година постојања и рада. Услуге Библиотеке користи око 10.000 читалаца, а располажу са око 120.000 књига. 

- Библиотека је основана 1932. године и кроз своју историју, преживјела је много тога, а и данас се истиче као једна од најзначајнијих културних установа како у Бијељини, тако и у Републици Српској. Основали су је ентузијасти, Војислав Кецмановић, Јоаким Перендија, Михајло Продановић и Никола Мачкић”, рекла је директор Библиотеке Жељана Арсеновић. Она је истакла да годишње имају више од 200. 000 посјета, а у Библиотеци поред организују и бројне промоције књижевних дјела, струћна предавање и стручне радионице, изложбе, семинаре.



Посљедњих година пажња је усмјерена и на дигитализацију књижног фонда, са акцентом на чување и заштиту старих и ријетких књига. Библиотека корисницима нуди лектире, класике, завичајне збирке, белетристику, али све више и стручну литературу. У овој установи културе, његују културно и духовно благо, матерњи српски језик и ћирилицу. Библиотека је матична библиотека, са задатком да пружа услуге и помаже школске и факултетске библиотеке на подручју Бијељине, Угљевика, Лопара, Доњи Жабар, Пелагићево и Осмаци, а сарађује са свим библиотекама у Републици Српској и великим бројем библиотека у Србији.

​Поводом значајног јубилеја, девет деценија постојања и крсне славе установе Светог Јована Златоустог, за бројне госте, пријатеље и поштоваоце Библиотеке “Филип Вишњић”, организована је Свечана академија.


Семберија инфо