МИЛАН КОВАЧЕВИЋ: ВЕЛИКО ЈЕ ЗАДОВОЉСТВО РАДИТИ СА КОЛЕГАМА ИЗ ДРУГИХ СРЕДИНА :: Semberija INFO ::

 

МИЛАН КОВАЧЕВИЋ: ВЕЛИКО ЈЕ ЗАДОВОЉСТВО РАДИТИ СА КОЛЕГАМА ИЗ ДРУГИХ СРЕДИНА


Глумца новосадског Српског народног позоришта Милана Ковачевића гледаћемо у улози Хасанаге у новој представи Градског позоришта “Бијељина”.

Иако сте домаћој публици углавном познати из ТВ серија “Сложна браћа: Нова генерација” и “Нек иде живот”, иза Вас је богато позоришно искуство, а побројати све представе захтјевало би много више простора од оног који имамо за интервју. Ипак, којих се представа и улога најрађе сјећате?



-Било је много улога... Издвојио бих Диско Свиње, На Дрини ћуприја, Иванова, Хамлета, Бановић Страхињу, улогу оца у представи Дар.

Много више позоришних од филмских и ТВ улога значи и да Вам је позориште блискије?

-Реално, позориште је увек ту. Ту глумац ради на себи, увек може да поправи, али и поквари улогу, живо је, дише. Филм и ТВ су друга форма. Лепо је кад можеш да спојиш оба. Наизглед исто, али доста разлике. Као фудбал и мали фудбал. Ко прати, знаће.



Радили сте са свим великим редитељским именима савременог позоришта, а и сами сте се окушали у редитељским водама. Да ли је наше позориште “редитељско” и колико му заправо они одређују правце?
- По мени нема редитељског и неког другог позоришта, мада неко покушава да то тако представи. Некада су редитељи морали да заврше неки факултет, па онда режију, а глумци су долазили са неких курсева. Тада се направила фама око редитељског посла, коју неки покушавају да држе и данас, када се наша занимања разликују у три, четири испита. Што је редитељ бољи, једноставнији је за сарадњу и ослобођен сујете, јер је представа заједнички чин. Постоји добро и лоше позориште и ништа друго.

Шта је ново у лику Хасанаге у овом читању?

- Искрено, то ће рећи други, који су гледали друге колеге у тој улози, након премијере. За сада сам задовољан што се редитељев, мој и поглед колега спајају у доста тачака. Велико је задовољство радити са колегама из других средина, јер нисмо баш често у могућности да будемо партнери на сцени. Не бих да звучи као флоскула, али та размена енергија и различитих погледа и ставова је непроцењиво искуство.



Градско позориште „Семберија“ Бијељина ради на представи „Хасанагиница“, по истоименој народној балади, у драматизацији академика Љубомира Симовића и режији Душана Тузланчића. У питању је копродукција, а глумачки ансамбл чине глумци Српског народног позоришта из Новог Сада, чланови ансамбла Народног позоришта Републике Српске из Бања Луке и глумци Градског позоришта „Семберија“.