ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “РОМИ У БИЈЕЉИНИ” :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “РОМИ У БИЈЕЉИНИ”


Foto: Semberija info
У Музеју “Семберија” вечерас је отворена изложба “Роми у Бијељини - народ ватре и слободе”, чиме је званично и почело обиљежавање овогодишњих Пантелинских дана.

Аутор изложбе је Бијељинац Дејан Ћосић, етнолог - антрополог, који је за изложбу припремио и сјајан каталог у којем се наводе подаци о историји Рома, њиховом досељавању у БиХ и Бијељину, ромском језику, вјери и религији, ромским заједницама у Бијељини.
 

“Изложба је производ идеје након што су кустоси музеја радили 15-так година истраживања етничких група у Бијељини, а само није било рађено и обрађено истраживање о Ромима”, рекао је Ћосић за “Семберија инфо”.



Он је рекао да су на изложби изложене фотографије - младих и старијих Рома које је радио фотограф Дејан Чабрило, те каква је била историја Рома, колико дуго живе у Бијељини и какав су живот овде водили, њиховом одсјељавању али и повратку у Бијељину.
 

“Посјетиоци могу да сазнају податке о вјери, религији, ромским удружењима, најпознатијим Ромима”, истакао је Ћосић.

Он је рекао да је дио изложбе посвећен бијељинском Удружењу “Отахарин” које је дало и даје, већ пуних 17 година колико постоје, значајан допринос када је у питању промоција Рома у Бијељини.

Изложба у препуном музеју отворена је уз пјесму “Ђелем Ђелем (Идем, идем), чији је оригиналан назив “Опре Рома” што у преводу значи “Дижите се Роми”.

Представници бијељинског Удружења грађана за промоцију Рома “Отахарин” похвалили су изложбу Дејана Ћосића, наводећи да овакве манифестације дају допринос да се очува традиција и култура ромске популације у Бијељини.



Роми су се у Бијељину почели досељавати почетком 17. вијека. Раније многи од њих нису се школовали, док је данас ситуација много боља, дјеца се школују а неки иду или су завршили и факултет. И даље је највећи проблем запошљавање, јер је веома мали проценат запослених Рома.

(Семберија инфо)