ПРЕМИНУО МИЊА СУБОТА :: Semberija INFO ::

 

ПРЕМИНУО МИЊА СУБОТА


Милан Миња Субота преминуо је у 82. години послије борбе са тешком болешћу.

Миња Субота је у суботу хитно превезен у болницу. Пребачен је на пулмологију због болести са којом се борио већ дуже вријеме, преноси Блиц.

- Почивај у миру Миња. Много си се намучио посљедњих година, али ниси дао да се то примјети. Ти си учио нас, а сада је ред да се ми одужимо теби. Прво сахраном у Алеји заслужних грађана, а потом трајним сјећањем. За три године добићеш улицу у нашем граду, а Дјечији културни центар који си водио до одласка у болницу његоваће трајно сјећање на свог Мињу - написао је Горан Весић замјеник градоначелника Београда.

Миња Субота је био српски композитор, забављач, музичар, фотограф и дипломирани инжењер електротехнике. Дуго је радио као водитељ и аутор дјечије ТВ серије "Музички тобоган".

Радио је као аутор и водитељ и на другим успјешним серијама као што су: "Од главе до пете"; "Игре без граница"; "Жељотека"; "Све играчке света"; "Музички балон"; "Недељно поподне"; "Звездана журка"; "Дете је човек важан".
Компоновао је многе пјесме на стихове истакнутих пјесника као што су: "Разболе се лисица", "Деца су украс света", "Ишли смо у Африку", "Рекао сам брези и тополи", "Телефонијада", "Поврћијада", "Коло" и тако даље. Његове пјесме данас су популарне те су саставни дио музичког образовања ученика млађег школског узраста.

Био је предсједник Савеза естрадних умјетника Југославије и Србије. У музичким удружењима радио је у управним одборима. Често је био саставни дио жирија у склопу многобројних музичких дешавања.

Бавио се и добротворним радом. Почасни је грађанин града Крушевца са титулом "Витеза од Чарапаније", а све због преданог рада са дјецом.

"Како смо забављали Тита" је наслов његове објављене књиге. Његова супруга Бранка Јеремић Субота је преминула 2018. године. Из њиховог брака рођен је син Милош.