​Филм Отац у трци за награду Европске филмске академије :: Semberija INFO ::

 

​Филм Отац у трци за награду Европске филмске академије


Филм је имао свјетску премијеру на овогодишњем филмском фестивалу у Берлину на ком је освојио двије награде.

Европска филмска академија објавила је прву селекцију од 32 најбоља европска филма препоручена за номинације за Европску филмску награду у различитим категоријама: режија, сценарио, глума, а међу одабраним остварењима нашао се и филм Отац редитеља Срдана Голубовића, саопштили су продуценти.

Европска филмска академија објавила је први списак филмова састављен од 32 наслова, међу којима је и филм Отац, а у септембру ове године списак играних наслова биће проширен новим остварењима, чиме ће бити обухваћени и филмови који су имали потврђену премијеру до 31. маја ове године, а до чега није дошло због актуелне пандемије.

Услов је да ти филмови имају премијеру у кинима или онлајн до краја новембра 2020. године.

Велики почетак прекинула пандемија

Четврти филм професора режије на београдском Факултету драмских уметности Срдана Голубовића Отац настао на основу истините приче о Ђорђу Јоксимовићу који је у животу изгубио све и коме су на крају због сиромаштва одузета и дјеца, никога неће оставити равнодушним.



Веома успјешан почетак приказивања овог филмског остварења нагло је био прекинут због пандемије корона вируса, али по отварању домаћих биоскопа филм ће се поново наћи на биоскопском репертоару.

Филм Отац је имао свјетску премијеру на овогодишњем филмском фестивалу у Берлину на ком је освојио двије награде, а затим је крајем фебруара отворио 48. београдски ФЕСТ.

Отац је филм о човјеку ком су због сиромаштва одузели дјецу, губитнику, одбаченом и пониженом човјеку, који кроз своје путовање, ходајући од свог села на југу Србије до пријестонице, са краја на крај земље, из протеста, достојанства, жеље да докаже и себи и другима, из очаја - постаје херој.

У главној улози нашао се прослављени глумац Горан Богдан, док су остале улоге припале Борису Исаковићу, Нади Шаргин, Милици Јаневски, Вахиду Џанковићу, Јови Максићу, Николи Ракочевићу, Милану Марићу и Љубомиру Бандовићу. У улози дјеце нашли су се Ајла Шантић и Мухарем Хамзић.

Агенције