НАРОДНИ ИЛИНДАНСКИ САБОР У ПОЖАРНИЦИ: Признања заслужнима :: Semberija INFO ::

 

НАРОДНИ ИЛИНДАНСКИ САБОР У ПОЖАРНИЦИ: Признања заслужнима


Српскa православнa црквенa општинa Пожарница и Завичајно удружењe Тузлака у Бијељини, са благословом  Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског господина Фотија шесту годину за редом организовали су Илиндански сабор у порти цркве у Пожарници.

Са жељом да се његује љубав према завичају, а да обновљена црква буде мјесто окупљања тузланских Срба и ове године уложени су напори да Илиндански сабор буде организован у складу са традицијом и обичајима српског народа, славећи име Божије, а поштујући мјере које су уведене због актуелне епидемиолошке ситуације.

Значајан је то дан за све оне који су живјели на тим просторима прије рата, јер је Илиндански сабор важио за један од  најзначајнији догађаја за Србе тузланске регије, а којих је, према попису становништва из 1991. године, било више од 80 хиљада. Почетком грађанског рата Срби су протјерани са својих огњишта, а пожарничка црква бива порушена минирањем. Након рата црква је обновљена, а прије шест година Сабор је, залагањем свештенства и чланова Завичајног удружења Тузлака у Бијељини, поново заживио.

И ове године Сабор је протекао у свечаној атмосфери, а, према програму, вечерње богослужење служио је Епископ зворничко-тузлански господин Фотије. Након богослужења откривена је спомен-плоча са именима Јасеновачких мученика из Пожарничке парохије, чију је изградњу финансирао градоначелник Бијељине Мићо Мићић и који је ове године био кум крсне славе Завичајном удружењу Тузлака у Бијељини.

За обнову духовног живота у Пожарници и за све активности Завичајног удружења Тузлака у Бијељини и за све пројекте од националног интереса за Србе Тузланске регије Епархија зворничко-тузланска Орденом Светог краља Драгутина наградила је Светозара Остојића, Душка Бојића и Миодрага Стојановића, а Архијерејском Граматом награђени су Мићо Мићић, Славиша Вујановић и Данијел Перић.

Да су ова признања јако важна потврдио је Славиша Вујановић, потпредсједник Завичајног удружења Тузлака у Бијељини.

- Добити Архијерејску грамату за мене је велика част, јер је то признање које додјељује наша Српска православна црква. Признање ми је посебно важно, јер је сва моја породица везана за ову светињу у Пожарници. Моји родитељи, мој брат и ја смо крштени у тој богомољи и ја сам се трудио, колико год сам могао, да помогнем да црква буде обновљена и да буде вјечито мјесто окупљања Срба, који су, због ратних дешавања, морали да напусте своја вијековна огњишта на Мајевици. Дакле, како за мене црква у Пожарници има посебну важно, тако, сигурно много значи и многим Србима Тузланске регије'', прецизирао је Вијановић.

Признања Српске православне цркве награђенима додијелио је Епископ зворничко-тузлански господин Фотије.