Данас је Свети Илија: Човјек у пламеним кочијама :: Semberija INFO ::

 

Данас је Свети Илија: Човјек у пламеним кочијама


Вјеровање каже да се пророк Илија жив узнио на небо, у пламеним кочијама праћен грмљавином, а народ га поштује као строгог и непоколебљивог светитеља.

На дан 2. августа, у најтоплије доба године, народ не ради у пољу, јер слави једног од најстрожијих светитеља, непоколебљивог громовника Илију.

Рођен у Израиљу у 9. дан вијеку прије Христа, пророк Илија се склонио од прогона у једну пећину гдје му је, по предању, један гавран доносио храну као божији изасланик.
 
Био је, по предању, један од пророка који су се на Тавору поклонили Исусу Христу на дан Преображења Господњег, када се јавио својим ученицима са поукама нове вјере, па се зато лик Светог Илије слика на преображенским празничним иконама.

Вјерује се да ће доћи пред други Христов долазак, а биће му дата власт од Бога да земљу удари сваком муком, да људе освијести и приведе покајању.

Народ му се моли да ,,отклони праведни гњев Божији и избави све градове и села наша од суше и глади, од страшних бура и земљотреса, од смртоносних рана и болести, од напада непријатеља и међусобне борбе".