СМОТРА ВЕТЕРАНА ОКУПИЛА ОКО 700 ФОЛКЛОРАША :: Semberija INFO ::

 

СМОТРА ВЕТЕРАНА ОКУПИЛА ОКО 700 ФОЛКЛОРАША


Под слоганом ,,К'о некад у 8" у Центру за културу одржан је Други међународни фестивал ветерана фолклора на ком је учествовало 40 друштава из готово свих дијелова бивше Југославије. Организатор дружења прекаљених фолклораша је бијељински Фолклорни ансамнл ,,Дукат" у сарадњи са Центром за културу.

Програм је трајао пуна четири сата, а на позорници су се смјењивала културно-умјетничка друштва из Белог Манастира, Београда, Новог Сада, Златибора, Шапца, Малог Зворника, Крушевца, Сребренице, Козарске Дубице...На смотри су, иако нису ветерани, наступили и гости из Косовске Каменице, чланови Културно-умјетничког друштва ,,Крива Река", дјевојке и младићи од 13 до 18 година. Четворочасовну презентацију игре и пјесме затворили су фолклораши из Брчког сјајним извођењем ,,Врањанске свите". Након тога сви учесници фестивала отишли су у Етно село ,,Странишић" гдје су прославили фолклорну Нову годину.



Синиша Бошковић је, истакавши значај очувања народних игара, прецизирао да је у Бијељину, упркос снијегом завејаним путевима, допутовало око 700 фолклораша окупљених у 40 културно-умјетничких друштава.
-Овај ревијални сусрет ветерана фолклораша установили смо ми из Фолклорног ансамбла ,,Дукат" како би се дружили, а искрено се надам да ће прерасти у традицију, као што је случај у Србији, гдје је овакав вид сусрета уобичајен, рекао је Бошковић који је додао да људи воле да дођу у Бијељину, а потврда томе и то да је ова смотра најмасовнија у региону.   
                                                                                                                           
​ М.Р.