Средњошколски центар Михаило Петровић Алас, Угљевик - Јелена Вићић: Млади и будућност :: Semberija INFO ::

 

Средњошколски центар Михаило Петровић Алас, Угљевик - Јелена Вићић: Млади и будућност


Млади и будућност
 
Многи кажу да на младима свијет остаје. Ту реченицу већ одавно користе одрасли, родитељи, професори и остали у нашем окружењу. Већина одраслих људи младост сматра дивним периодом живота. Радо се сјећају времена када су имали далеко мање обавеза, више снаге и полета, када је пред њима било безброј могућности.

Ми млади ипак мислимо другачије и нама је овај период, период младости, компликован, вјероватно зато што још увијек нисмо досегнули до неког другог времена, већих обавеза и брига. Младост је вријеме када се доносе велике животне одлуке. Бирамо наш животни пут, пут којим ћемо наставити. На нама младима свијет остаје, на нама који још увијек не знамо шта је то и шта он са собом доноси.
Свијет је изгубио оно најважније, а то је вјера у боље сутра. Свима нам је овај свијет добар, јер смо једноставно навикнути на стање у којем живимо и које, ипак, и није тако сјајно. Међутим, позитивне промјене се очекују од нас самих. Свако од нас има свој пут, и већина има интерес према различтим усмјерењима, али сви заједно треба да увидимо праве вриједности и допринесемо бољем начину живота. Треба да се боримо за боље сутра. У данашњем друштву изгубили смо много људских вриједности. Треба да схватимо што прије шта смо то изгубили и да покушамо да се вратимо на прави пут.

Младост кратко траје и брзо пролази. Међутим, све док траје треба да се држимо изреке краља Соломона: „Радуј се, младићу, за младости своје, и нека се весели срце твоје док си млад, и ходи куда те срце твоје води и куда очи твоје гледају“.
                                                                                                                                  
Јелена Вићић,
Средњошколски центар "Михаило Петровић Алас" Угљевик, II разред, смјер техничар рачунарства