Постепен повратак култури и умјетности :: Semberija INFO ::

 

Постепен повратак култури и умјетности


У бијељинским установама културе посјетиоцима су од прошлог мјесеца поново доступне изложбе које су биле затворене за јавност, а услед борбе против корона вируса.

Тако је   28. маја у Музеју Семберије отворена изложба ,,Миланковић 1879- 2019“, у организацији Музеја Семберије и Савеза иноватора Републике Српске. Изложба је постављена у Музеју Семберије, улаз је бесплатан, а  посјетиоци је могу погледати до 13. јуна.

- Са посебним ентузијазмом смо наставили рад и велико задовољство је било да поново отворимо врата наше установе и пружимо нашим суграђанима прилику и могућност да поред посјете актуелним поставкама погледају и изложбу која је реализована  поводом 140 година од рођења Милутина Миланковића, великог научника који је створио астрономску теорију климатских промјена и тиме разјаснио тајну леденог доба на Земљи. Миланковић је такође поставио теорију о помјерању континената на Земљи, а творац је и најпрецизнијег астрономског календара. Због изванредних достигнућа у науци, по један кратер на Мјесецу и Марсу, као и један астероид, названи су по њему. Колико је био и остао важан за читаву планету, говори и податак да га је НАСА уврстила у 15 највећих умова који су проучавали Земљу.  Европско геофизичко друштво установило је медаљу ,,Милутин Миланковић“ 1993. године која се додјељује научницима за изузетне заслуге у дугопериодичном проучавању и моделирању климе. Од 2003. године  ову медаљу додјељује Европска унија за геонауке, појашњава Сњежана Антић. 

Како истиче, изложба је отворена 28. маја, посјетилаца је, што их посебно радује, било, а њихов број се из дана у дан повећава.

У складу са мјерама и препорукама надлежних тјела, на улазу у Музеј Семберије истакнуте су мјере које се морају поштовати. Оно што је важно за посјетиоце да знају јесте да у исто вријеме у изложбеном простору не смије бити више од пет оособа и да приликом боравка сви морају носити заштитне маске. Такође, на самом улазу у музеј постављено је средство за дезинфекцију.

- Наши посјетиоци су брзо усвојили праксу поштовања ових мјера и могу истаћи да се мјере у циљу сузбијања ширења вируса у потпуности поштују, каже Сњежана Антић.

Изложба ,,Миланковић 1879- 2019“ у Музеју Семберије је  до краја ове седмице, а затим се сели у Угљевик.  

Семберија инфо - М. Решидовић