Техничка школа Михајло Пупин Бијељина - Николина Бућан: Млади и Будућност :: Semberija INFO ::

 

Техничка школа Михајло Пупин Бијељина - Николина Бућан: Млади и Будућност


МЛАДИ И БУДУЋНОСТ

Људи вријеме проведено у средњој школи сматрају најљепшим периодом свог живота – многи кажу да је то период најљепших успомена. Причају како је средњошколски живот на њих оставио дубок траг. Упознали су праве пријатеље, прве љубави и проживјели разне авантуре на ходницима школе. Тако је бар некада било.

Да ли се нешто промијенило данас? Да ли је и даље период средње школе чаробно доба младости? Какве су данас преокупације, интересовања и изазови пред средњошколцима? О овим темама разговарали смо са Саром Миловић, ученицом првог разреда Гимназије „Филип Вишњић“.

Како живе млади данас? Да ли се из твоје перспективе промијенио живот средњошколаца посљедних година?

Млади данас дефинитивно другачије живе. Промијенио нам се стил живљења. Сматрам да млади све више запостављају дружење и улазе у свијет технологије, коју често користе у лоше сврхе. Друштвене мреже преплавиле су планету и постале главна преокупација људима, а ми, као нове генерације, одрастамо уз телефоне и рачунаре.

Колико се цијени позитивна страна интернета?

Многи људи не схватају да се на интернету може наћи мноштво поучних и занимљивих чињеница. Много тога можемо лако научити уз само неколико „кликова“. Нажалост, већина мојих вршњака се посветила губљењу времена на друштвеним мрежама. Мислим да су у некој мјери за то криви и родитељи који, да им се дјеца не би осјећала као изопштена, одбачена у друштву, дозвољавају и превише. Мислим да многи нису свјесни да чине лоше сопственој дјеци.

Читају ли се књиге?

Дјеца и тинејџери се све мање образују и читају књиге. Сматрају то досадним, а не знају да се у њима крије мноштво нових ријечи и да је свака књига пут на неко ново чаробно мјесто.

Ко су узори данашњим средњошколцима?

Овим питањем опет ме враћате на интернет. Заиста је велики утицај интернета на моје вршњаке.  Данас су главни узори такозвани „јутјубери“. Млади се поистовјећују са њима, желе такав лагодан живот и лаку зараду.

Које вриједности се цијене у вашем друштву?

Све је мање младих људи који цијене искрено, право пријатељство, доброту човјека, праву љубав... Средњошколцима су врло битне материјалне ствари, попут најновијих телефона и гардеробе. Не размишљају о томе да материјалне ствари не граде никог као особу и да је све то пролазно, а да су праве вриједности доброг човјека вјечне. Нажалост, већина тражи интерес у свему, а губи се индивидуалност. Све се комерцијализује и униформише. Мало нас сматра да треба сачувати своје „ја“ и сопствену посебност.

Какве опасности вребају младе?

Нажалост, опасности од бројних порока постоје. На сваком кораку можемо видјети кладионице пуне младих људи, а оне никада никоме нису ништа лијепо и трајно донијеле. Млади данас рано почињу да пију, алкохол им је порок. Уз алкохол и коцку, ту су и цигарете и различите врсте дрога. Моји вршњаци ни сами нису свјесни да нарушавају здравље, постају робови порока, а старији нису свјесни да је то заиста велики проблем данашњег одрастања.

Каква будућност такве младе чека?

Ако рано крену пут порока, не чека их блистава будућност. Треба да се мијењамо, напредујемо. Тинејџери треба да се окрену спорту. Поред користи за здравље, спорт спаја људе, гради вас као особу, склања са улице и изводи на прави пут.

Размишљају ли млади данас о одласку из нашег града?

Данас се заиста прича о томе. Многи размишљају не само о одласку из града него из наше државе. Неки се одлучују на тај корак због финансијске ситуације, а неки сматрају да ће им бити љепше у иностранству гдје имају више опција за даље школовање. Слажем се да треба отићи у већи град на студије, можда тамо и остати, али никад не треба заборавити родни крај.

​Како можемо данас да промијенимо ту ситуацију?

Кад бисмо се сви тргли бар на тренутак, схватили бисмо да живот који живимо може бити блиставији и више испуњен. Схватили бисмо шта је то у ствари здрава комуникација, које су праве вриједности... За бољу будућност свих нас морамо да шаљемо јасну поруку и кажемо НЕ пороцима тинејџерске популације.

Николина Бућан
Техничка школа "Михајло Пупин" Бијељина, I разред