ЈУ Пољопривредна и медицинска школа Бијељина - Анђела Ковачевић: Млади и будућност :: Semberija INFO ::

 

ЈУ Пољопривредна и медицинска школа Бијељина - Анђела Ковачевић: Млади и будућност


Млади и будућност

Питање је које нам се често намеће, а по свему судећи, можемо одговорити да млади имају визију и жељу за градњом своје будућности у БиХ. Али, поставља се ново питање: ,,Шта млади очекују од своје домовине и да ли им она то може пружити?''

Млади очекују од своје државе прилику да праве промјене, а највише их интересују теме везане за образовање, запошљавање, актуелну ситуацију у земљи. Један од низа проблема који се истиче у нашем образовном систему је и недостатак праксе и претјерано наглашавање теоријског знања, те је зато велики број младих исказао захтјев за увођење праксе у образовном систему, како у високом школству тако и у средњошколском образовању. 

На питање ,,Представља ли младима вјерска или страначка припадност баријере у сарадњи'' одговор није потврдан. "Младима више није толико битна националност већ сигурност и добар живот у БиХ. Ко је одакле, које је етничке припадности и ''да ли неко од нас'', генерације 90-тих, уопште на то и не гледа'' - су неке од изјава младих.

Узмимо у обзир да у БиХ живи око 700 000 младих који су углавном незапослени, незадовољни образовним и здравственим системом, који не добијају прилику за исказивањем, чији се таленат не награђује. Говоримо о младима који се у овој земљи не осјећају сигурно, не виде перспективу, будућност, који је махом напуштају.

У сусрет томе је рађена анкета на 1019 становника БиХ и донесени су сљедећи резултати: чак 90% сматра да нема будућности за омладину у БиХ, њих 5% сматра да будућност ипак постоји, а 4% нема став о томе. Ипак се одређен број студената одважио и покушао да се избори за документ „Визија младих за будућност БиХ“.

Шта је „Визија младих за будућност БиХ“? „Визија младих за будућност БиХ“ радни је документ на којем раде чланови Yоuth Vision Group, студенткиње и студенти универзитета из Сарајева, Бања Луке и Мостара, али и младе политичарке и политичари из цијеле БиХ, Федерације БиХ и Републике Српске. Коначан документ биће представљен у фебруару ове године.

Документ „Визија младих за будућност БиХ“ млади ће, како је већ најављено, представити БиХ политичарима као препоруке, тражити конкретне кораке и рјешења. Многобројни студенти се боре управо за ово, а да ли ће уродити плодом, остаје нам да препустимо времену, али ипак, многи млади ће барем на крају свега моћи да кажу да нису препустили ствари случају и да су се борили и покушали остати у својој домовини Босни и Херцеговини.  

 
Анђела Ковачевић 
ЈУ Пољопривредна и медицинска школа Бијељина,  III-8, смјер фармацеутски техничар