Средњошколски центар Михаило Петровић Алас, Угљевик - Сања Тодоровић: Велики људи са наших простора :: Semberija INFO ::

 

Средњошколски центар Михаило Петровић Алас, Угљевик - Сања Тодоровић: Велики људи са наших простора


Велики људи са наших простора
 
Толико је људи који су оставили неизбрисив траг у нашој историји о којима бих могла писати, а питам се колико о њима заиста знам. Покушаћу скромно да опишем, по мом мишљењу, најскромнијег и до небеских висина великог човјека. Скроман да је то и за невјерицу, а опет, величина која се ријетко среће међу људима. Ријечи његове будиле су многе успаване људе, а дјела његова нас натјераше да се застидимо себе. И невјерујући повјероваше да је он више од човјека. Он је био и остао свети међу људима, и данас, послије своје смрти.

Ученик је дошао код свог старог учитеља. Послије топле добродошлице, смјестио се да спава, оставивши своје блатом упрљане ципеле поред врата. Сутрадан када је устао, нашао је опране и угланцане ципеле. Питао се ко му је то указао велико поштовање, а братија му је одговорила: „Наш учитељ, патријарх Павле“. Ово је само  једно од неизбројивих добрих дјела нашег патријарха. Илустрација његове доброте.

Његове ријечи су нам најљепша поклоњена дјела која нам је оставио. Казао је да све што дајемо, смањује се, нестаје, изузев љубави. Она се умножава, расте, што је ми више пружамо другима. Од малих ногу показивао је велику мудрост. Рођен је као Гојко Стојчевић 1914. године. Пошто је био крхког здравља, нико није вјеровао да ће дуго поживјети, али никоме судбина није знана. Скромност, ријетка врлина поштована у свим културама и религијама, била је дио њега. Према ријечима патријарха Иринеја, који је био његов ученик, патријарх Павле му је уступио своју собу, а он је преноћио у штали са једним ћебетом. Уступити мјесто у градском превозу данас се ријетко чини, а камоли нешто више од тога.

Шта нам говори све ово? Данас учимо о многим личностима у школи, али питање је да ли научимо оно што је најважније у животу. „Будимо људи“, рекао је патријарх Павле. Зар има нешто веће и јаче у времену када се само људима називамо, а људскост слабо исказујемо? Не желим да набрајам његова писана дјела, јер желим да свако потражи ријеч његову, прочита је и опходи се онако како је и савјетовао патријарх Павле, као човјек! Слава му и хвала!

Сања Тодоровић
Средњошколски центар "Михаило петровић Алас" Угљевик, II разред