ДАНАС СВЕТИ ЂОРЂЕ - ЂУРЂЕВДАН :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС СВЕТИ ЂОРЂЕ - ЂУРЂЕВДАН


Према хришћанском предању, Свети великомученик Георгије (Свети Ђорђе) био је римски војник поријеклом из Мале Азије. Свети Георгије је један од светитеља који се највише прослављају у православној цркви, међутим, такође се слави и у католичким земљама. Овјековјечен у причи гдје убија аждају, а слави се у Канади, Каталонији, Енглеској, Етиопији, Грузији, Грчкој, Црној Гори, Португалу, Србији, Републици Српској као и у градовима Истанбулу, Љубљани и Москви.

Такође је овај светитељ заштитник професија, организација и болесника.

Веома је слављен код Срба, и најчешће га називају Свети Ђорђе или Свети Ђурађ. Многи га славе као крсну славу. Српска православна црква га слави два пута годишње. Главни празник је Ђурђевдан и празнује се 6. маја по грегоријанском календару (23. априла по црквеном), а други је пренос моштију и обновљење Храма Светог Георгија – Ђурђиц, који се слави 16. новембра (3. новембра по црквеном).

На икони везаној за Ђурђевдан је свети Георгије приказан на коњу како убија аждају. Други приказ је свети Георгије као војник са копљем у руци. У нашем народу се оваква представа зове Ђурђиц и везана је за славу Ђурђиц. Посвећени су му многи манастири, међу којима је најпознатији манастир Ђурђеви Ступови. Свети Георгије је поштован као заштитник многих држава и градова у Европи.

Поштован је и као заштитник коњице, витезова и витештва и крсташких похода. Прослављају га Грци, Руси, Бугари, Срби, Енглези, Французи, Нијемци, Италијани, итд.

СПЦ