Музеј Семберије - Изложба Удружења ликовних умјетника Свети Лука :: Semberija INFO ::

 

Музеј Семберије - Изложба Удружења ликовних умјетника Свети Лука


У Музеју Семберије вечерас је отворена изложба радова чланова бијељинског Удружења ликовних умјетника „Свети Лука“. Изложбу, којој је присуствовао велики број грађана и умјетника, отворила је професорица историје из Београда Софија Љубичић, која је истакла да је главна порука изложбе „духовност, духовност и духовност“.



Прије отварања изложбе, све присутне одушевио је наступ дјечијег хора „Србадија“ под диригентском палицом Јелене Тракиловић.

На изложби се представило 36 аутора са 100 радова. У питању су различите теме и мотиви осликани и изрезбарени у разним техникама. Панто Пантић, предсједник Удружења ликовних умјетника „Свети Лука“, изразио је задовољство великим бројем Бијељинаца који су дошли на отварање, напомињући да ово Удружење успјешно дјелује у Бијељини више од 15 година. Према његовим ријечима, Удружење „Свети Лука“ тренутно окупља око 50 чланова.



„Удружење је основано 2002. године, а 2005. године трансформисано је и поново регистровано под именом које и данас носи“, истакао је Пантић. Иако је Удружење суочено са материјалном оскудицом и непосједовањем властитих просторија за окупљање и рад, каже Пантић, чланови Удружења активно учествују на значајним градским културним манифестацијама, али и међународним ликовним колонијама. Удружење током године, подсјетио је он, организује неколико колективних изложбених поставки, а најзначајније су васкршња изложба у Музеју ‚Семберија‚ и децембарска изложба у галерији Центра за културу. Изложба ће бити отворена у наредних мјесец дана, тако да сви који нису могли присуствовати отварању, могу погледати радове умјетника из Удружења „Свети Лука“ у наредних 30 дана.

Семберија инфо - З. Кусмук