ФИЛМ О ЛЕГЕНДАРНОМ МИХАИЛУ КАЛАШЊИКОВУ :: Semberija INFO ::

 

ФИЛМ О ЛЕГЕНДАРНОМ МИХАИЛУ КАЛАШЊИКОВУ


Продуцент Сергеј Бодров ("Монгол", "Седми син") и редитељ Констатин Буслов снимили су биографски филму о Михаилу Калашњикову, творцу једног од најпознатијих совјетских брендова 20. вијека - аутоматске пушке АК-47.
Филм говори о тешким искушењима с којима се суочио млади самоуки конструктор оружја прије него што је остварио свој сан.

Калашњиков је био заповједник тенка за вријеме Другог свјетског рата, тешко је рањен 1941. године и послије тога се није могао вратити у борбу. Док је био у болници, непрекидно је себе критиковао због тога што се "излежава у позадини", али за то је вријеме правио и прве цртеже оружја у свом блоку. Сa 29 година направио је оружје које му је донијело свјетску славу.

Главну улогу у филму игра руска филмска звијезда у успону, Јуриј Борисов, познат по улогама у филмовима "Инвазија", "Бик" и "Кристални лабуд". Сам филм је посвећен 100. годишњици рођења чувеног конструктора.

- У таквом филму морала се обратити пажња на бројне детаље, како су глумци обучени, на руковање оружјем, реквизите у кадру, јер све мора бити максимално вјеродостојно, како у погледу биографије, тако и техничких детаља. Зато су се стручњаци укључили у рад много прије почетка снимања филма, рекао је продуцент Александар Достаљ. 

Конструктор стрељачког оружја Михаил Калашњиков родио се 10. новембра 1919. године на Алтају, у селу Курја. Аутоматска пушка АК-47, произведена 1947. године, прави се и данас. Чувени оружар преминуо је 23. децембра 2013. године након дуге болести у деведесет петој години живота у Ижевску. 

У Москви је у јесен 2017. године подигнут седам и по метара висок споменик Михаилу Калашњикову, рад кипара Салавата Шчербакова.

Семберија ИНФО - М. Решидовић