"Оскар" додијељен по 92. пут: Рене и Хоакин најбољи глумци, историјски успјех "Паразита" :: Semberija INFO ::

 

"Оскар" додијељен по 92. пут: Рене и Хоакин најбољи глумци, историјски успјех "Паразита"


ЛОС АНЂЕЛЕС- Најгламурознија и најпрестижнија филмска награда "Оскар" додијељена је по 92. пут, а апсолутни побједник био је филм "Паразит" Бонга Џуна Хоа који је освојио четири златне статуе - за најбољи филм, сценарио, режију и најбоље интернационално остварење.

Добијањем Оскара "Паразит" је постао први филм ван енглеског говорног подручја који је освојио ову престижну награду, а уједно и прво остварење из Јужне Кореје које је номиновано икад.

Редитељ Џун Хо потпуно изненађен примајући Оскара за најбољу режију у конкуренцији са Мартином Скорсезеом (Ирац), Семом Мендезом (1917), Тодом Филипсом (Џокер), Квентијем Тарантином (Било једном у Холивуду), казао је да није никада могао да замисли ни да ће његов филм бити у конкуренцији са највећим режисерима свих времена, а камоли да понесе победу.

Да статуа за најбољи филм иде у руке Кореанцима открила је легенда Холивуда Џејн Фонда која је овом приликом казала да се нада да публика осјећа да филмови и даље могу да промијене животе, а да су сви номиновани ("Ford VS Ferrari", "1917", "The Irishman", "Joker", "Јојо Rabbit", "Little Woman", "Marriage Story", "Once upon a time...in Holywood", "Parasite") управо такви.

Награда за најбољег глумца, како се и предвиђало, отишла је у руке маестарлном Хоакину Финиксу за улогу у филму "Џокер", а номиновани су били Антонио Бандерас ("Pain And Glory"), Леонардо ди Каприо ("Once upon a time...in Holywood"), Адам Дривер ("Marriage Story"), Џонатан Прајс ("The Two Popes").

Финикс је својих неколико минута говора искористио да укаже на све већу потребну подизања свести о угрожености животиња и природе.

- Не осјећам се се ништа бољи од колега у овој просторији. Сви дијелимо љубав према филму, али и имамо глас који се чује и могућност да проговоримо о важним проблемима- казао је"оскаровац и закључио цитирајући свог покојног брата Ривера Финикса: "Тражите спас помоћу љубави и наћи ћете мир."

Финикс је други глумац у историји додјеле "Оскара" који је поред Хита Леџера награђен за улогу Џокера.
Глумица Рене Зелвегер освојила је по други пут златну статуу за најбољу глумицу за улогу у филму "Џуди", рекавши да сви имају своје хероје који их уједињују, "који инспиришу да извучемо најбоље из себе". Она је свог Оскара посветила глумици Џуди Гарланд коју и тумачи у филму.

Номиноване су биле Синтија Ериво ("Harriet"), Скарлет Јохансон ("Marriage Story"), Соариз Ронан ("Little Woman"), Шарлиз Терон ("Bombshell").

Оскар за најбољу женску споредну улогу припао је Лори Дерн за филм "Marriage Story", а номиноване су биле Кети Бејтс ("Richard Jewell"), Лора Дерн ("Marriage Story"), Скарлет Јохансон ("Jojo Rabbit"), Флоренс Паг ("Little woman"), Маргот Роби ("Bombshell").

Kако је и очекивано Бреду Питу је напокон припао "Оскар" за глуму - за споредну мушку улогу у филму "Било једном у Холивуду".
Глумац се овом приликом емотивно захвалио редитељу Квентину Тарантину, али и дугогодишњем пријатељу Леонарду Дикаприју.
Између додјеле награда изведен је пригодан дио присјећања на све личности из свијета филма које су нас напустиле током претходне године.

- Тарантино, ти си јединствен и непоновљив. Филмски свет би био горе место да нема тебе, а Лео, ти си мој пријатељ и заувек ћу бити уз тебе - казао је Пит који је номинован заједно са Томом Хенксом ("A Beautifuly day in the neighborhood"), Ентони Хопкинсом ("The two popes"), Ал Пачино ("The Irishman"), Џо Пеши ("The Irishman").

Уз интерпретацију песме "Yesterday" Били Ајлиш, Академија се опростила од Кобија Брајанта, добитника Оскара за краткометражни анимирани филм, као и од легенде Холивуда Кирка Дагласа, те Алвина Сарџента, Денија Ајела, Дорис Деј и многих других.

Оскара за најбољу музику (оригинални скор) добила Хилдур Гуднадотир за филм "Џокер", док је награда за најбољу песму отишла у руке Елтону Џону за нумеру "(I'm gonna) Love me again" из филма "Rocketman".

Филм "1917" добио је Оскара за специјалне ефекте, у конкуренцији са "Star Wars: Rise of Skywalker", "The Lion King", "The Irishman"...

Овом филму Сема Мендеза припале су и златне статуете за најбољу фотографију и миксовање звука, што није ни приближно очекивањима која су била прије додјеле.

Награда за шминку додељена је филму "Bombshell", док је за монтажу и едитовање звука припала остварењу "Ford vs Ferrari".

Филм "Било једном у Холиводу" освојио је Оскара за најбољу сценографију, међу "The Irishman", "Jojo Rabbit", "1917" и "Parasite".

За најбољи документарни филм проглашен је "Америчка фабрика" Стивена Боњара и Јулије Рејчерд, док је за најбољи адаптирани сценарио статуа заслужено отишла у руке Таики Ваититију за "Jojo Rabbit".

Оскара за костим добио је филм "Little Woman" Грете Гервиг, а за најбољи краткометражни анимирани филм - Метју Чери и Керен Руперт Толивер за "Hair Love".

Попут свог претходника и наставак хит цртаћа "Toy Story" освојио је признање за најбољи анимирани филм.

У музичком дијелу церемоније на изненађење многих наступио је Еминем извевши уз пратњу гудачког оркестра чувену, Оскаром награђену, нумеру "Lose yourself" из филма "8 Miles" и својом изведбом подигао на ноге све присутне.

Потом је оскаровац Том Хенкс најавио отварање музеја филма "Аcademy museum", у чијем стварању су учествовале његове колеге из бранше.

Отварање је најављено за децембар 2020. године.

Зек Гостагер ушао је историју као прва особа са Дауновим синдромом која је најавила побjедника неке категорије на Оскара.

Као и до сада и овогодишња церемонија протекла је у указивању на потребу за толеранцијом, разумијевањем различитости и родне равноправности.

Свечаност је отворила пјевачица Џејн Моне, која је током свог наступа поздравила и подржала све жене које су својим радом допринијеле филмској индустрији.

Потом су је на бини замијенили вишеструки домаћини доделе Оскара и комичари Стив Мартин и Крис Рок, који су искористили вријеме да се нашалиле на рачун Мартина Скорсезеа и Џефа Безоса, али и сатирично критиковали мањак жена и Афро-америчких глумаца међу кандидатима за Оскара: "Тридесетих година нисмо имали ниједног црног кандидата, а сада имамо једног, велики напредак!"

​Танјуг / Глас Српске