ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ УГЉЕВИК: КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ - „ИСТОРИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“ ЧЕДОМИР АНТИЋ :: Semberija INFO ::

 

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ УГЉЕВИК: КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ - „ИСТОРИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“ ЧЕДОМИР АНТИЋ


Центар за културу „Филип Вишњић“ и Удружење грађана „Коријени“ организују књижевно вече на коме ће бити представљена књига „Историја Републике Српске“ поводом недавно обиљеженог Дана Републике Српске. О књизи ће говорити: аутор Чедомир Антић, директор Центра Предраг Вујевић и Александар Крстић.


Чедомир Антић је српски историчар и професор на Филозофском факултету у Београду. Дипломирао је историју на Филозофском факултету у Београду, као први у генерацији. Магистрирао је Савремену историју на Универзитету у Бристолу и Националну историју новог вијека на Универзитету у Београду. Антић је докторирао историју на Филозофском факултету у Београду. Објавио је шест научних монографија.

У опсежној монографији  у коауторству са политикологом Ненадом Кецмановићем Антић је описао Историју Републике Српске структурисану кроз петнаест главних поглавља: „Држава Српска”, „Антика и средњовјековље”, „У Османском царству”, „Устанци и препород”, „Под аустроугарском влашћу”, „Сарајевски атентат”, „Први свјетски рат”, „Врбаска бановина”, „Окупација, отпори, грађански рат”, „Геноцид у НДХ”, „Социјалистичка република”, „Вишестраначка СР БиХ”, „Стварање државе”, „Грађански рат у Босни и Херцеговини”, „Република Српска послије 1995. године”, „Прве године треће декаде”. Поред тога, та књига нуди и низ корисних експланаторних и документарних додатака, географских карата, индекс најзначајних имена везаних за историју Републике Српске од 1992. до 2016. године. Књига је урађена по принципима академске историографије и има велику информативну вриједност.

Књижевно вече је заказано за 15. јануар у 18 часова у Плавој сали Центра за културу.

УЛАЗ СЛОБОДАН!

Центар за културу Угљевик