БЈЕКСТВО ИЗ ШОШЕНКА - ФИЛМ О ИСТИНСКОМ ПРИЈАТЕЉСТВУ И НАДИ :: Semberija INFO ::

 

БЈЕКСТВО ИЗ ШОШЕНКА - ФИЛМ О ИСТИНСКОМ ПРИЈАТЕЉСТВУ И НАДИ


Филм ,,Рита Хејворт и искупљење у Шошенку“, код нас преведен као ,,Бјекство из Шошенка“ или ,,Искупљење у Шошенку“, а који је у Финској познат као ,,Рита Хејворт: Кључ слободе“, у Италији ,,Крила слободе“, у Израелу ,,Зид слободе“, у Румунији ,,Затвор за анђеле“, на Тајвану ,,1995: Фантастично“..., затворска је драма " редитеља и сценаристе Франка Дарабонта.

Ријеч је о филму који с правом има статус култног класика. Сви састојци су ту- и занимљива прича, која се на прву можда и не чини таквом, али је зато квалитетно написан сценарио доводи до врхунца, режија је зналачка, а глума увјерљива. Наравно, тајна је у савршеном дозирању свих ових елемената, са основним темама филма попут пријатељства и очувања наде. 

Филм ,,Бјекство из Шошенка“, који је екранизација кратке приче Стивена Кинга ,,Рита Хејворт и искупљење у Шошенку“, први пут је приказан 23. септембра 1994. године. Радња филма смјештена је у 40-е године двадесетог вијека, а говори о два затвореника који су се спријатељили током година проведених иза решетака.  

Прича је то о Ендију (Тим Робинс) који је осуђен на двоструку доживотну казну због убиства супруге и њеног љубавника. Казну је служио у затвору Шошенк од 1946. године, гдје је упознао шаролику палету ликова. Од поквареног и окрутног управника затвора, немилосрдног чувара Бајрона, насилног хомосексуалца Богса, доброћудног библиотекара Брукса, симпатичног муцавца Хејворда и Рида ( Морган Фриман), човјека за ког се зна да је с времена на вријеме способан набавити одређене ствари, попут цигарета, које су иначе у затвору и основно средство плаћања, боцу вискија за прославу синове или кћеркине матуре или марихуану.

Пријатељство које ће се годинама развијати између Ендија и Рида и једном и другом ће донијети мноштво незаборавних тренутака, док ће вјера у наду једног на крају бити и ,,погонско гориво“ за другог. Управо то пријатељство само је срце приче и док нас филм води даље на вртешци наде и очаја, упоредо посматрамо како то пријатељство сазријева и развија се у снажан израз дубоког међусобног поштовања.

На први поглед прича изгледа као обична затворска драма, али оно што гледаоце остави приковане уз ТВ кад је на програму ,,Бјекство из Шошенка“ јесте невјероватна лакоћа са којом редитељ, који је и сценариста, Франк Дарабонт води причу концентрисану унутар зидова затвора, док главни глумци, Морган Фриман и Тим Робинс, изузетно увјерљиво износе ликове, као и остатак глумачке екипе. 

Франк Дарабонт је овим филмом постигао готово немогуће. У само 142 минута угурао је деценије затворског живота и с великом увјерљивошћу приказао психолошки развој својих ликова да гледалац уистину може да добије утисак како је те године с њима проживио.

​Семберија ИНФО - Припремила - М. Решидовић