Свечана академија у Центру за културу Семберија: Вишњићу у част :: Semberija INFO ::

 

Свечана академија у Центру за културу Семберија: Вишњићу у част


У Центру за културу „Семберија“ вечерас је организована свечана академија поводом 26. „Вишњићевих дана“, традиционалне културне манифестације посвећене великом пјесничком дјелу слијепог гуслара, српског Хомера, Филипа Вишњића. 

Његово преосвештенство епископ зворничко тузлански Фотије, благосиљајући овај скуп, истакао је да ова манифестација представља један пресјек који нам показује гдје се тренутно налазимо, куда идемо и да ли идемо правим путем.

„Ова манифестација и Вишњићево дјело су потврда да имамо пуно тога што можемо свијету показати, да не учимо лажну историју и лажну географију, већ да се напајамо на правим изворима. Оно што нас чини Србима, православцима, то су наше иконе, наше гусле и епске народне пјесме“, истакао је владика Фотије.



Предраг Јовић, у име Градске управе и градоначелника Миће Мићића, истакао је да нас Филип Вишњић са својим пјесмама повезује и уједињује, а његове слободарске поруке нам и данас помажу да се лакше ухватимо у коштац са животним изазовима.

Данијела Павловић, представница Министарства просвјете и културе РС истакла је у поздравној ријечи да је дух Филиповог стваралаштва присутан у Бијељини , те да није чудно што Вишњића пореде са Његошем и другим великим пјесницима и умјетницима, јер је народу оставио у насљеђе велико културно благо.

О Вишњићевом пјесничком опусу бесједио је књижевник Анђелко Анушић, а свечана академија обиљежена је и богатим културно – умјетничким програмом.

Семберија инфо/Љ. Љубојевић
​Фото: Б. Милошевић