Музеј Семберије – Отворена изложба таписерија Милице Зорић: Синтеза насљеђа и модернизма :: Semberija INFO ::

 

Музеј Семберије – Отворена изложба таписерија Милице Зорић: Синтеза насљеђа и модернизма


У Музеју Семберије, у оквиру културне манифестације „Вишњићеви дани“, отворена је изложба таписерија Милице Зорић која носи назив „Синтеза насљеђа и модернизма“.

Како рече Тања Лазић, кустос у Музеју Семберије, у музеју се чува већи број таписерија Милице Зорић. 



„Таписерије су дио легата који су револуционар Родољуб Чолаковић и његова супруга Милица Зорић поклонили Бијељини почетком осамдесетих година прошлог вијека. Осим колекције таписерија, легат садржи библиотечку, архивску и фото грађу, те велику колекцију других умјетничких предмета. Јавност зна да је опус Милице Зорић већ неколико пута био пред бијељинском публиком, а видјела их је и публика у Бањалуци и Требињу. 

Милица Орловић Чобанов из Новог Сада, ауторка изложбе, истакла је да ова изложба представља сталну праксу Спомен – збирке Павла Бељанског, која окупља 37 аутора у колекцији, да организује овакве изложбе.



„Захваљујући богатој архивској грађи Музеја Семберије, пронашли смо значајне чињенице и податке о Милици Зорић. Одабрали смо њена дјела, окупивши  пет значајних институција. Павле Бељански је у 1961. и 1962. години откупио пет дјела Милице Зорић. Милица Зорић је до краја живота остала досљедна ппрвобитној жељи да у таписерији, која ће свој процват доживјети педесетих година 20. вијека, изрази садржаје и мотиве из народне традиције, углавном преузимајући и инкорпорирајући њихове оригиналне изведбе, успијевајући да оствари јединствен спој савременог ликовног израза са традицијом и фолклором сопственог народа.

Милана Квас, управница Спомен – збирке Павла Бељанског у Новом Саду, каже да је Спомен – збирка Павла Бељанског значајан легат у региону и у њему се налази пет дјела Милице Зорић из њене ране стваралачке фазе.



„Наш музеј, као легат, остварује сарадњу са легатима у Србији и региону, посебно са оним легатима који баштине дјела истих аутора. То је и био разлог да ступимо у контакт са Музејом Семберије гдје се чува двадесет и једна таписерија Милице Зорић. Позајмљена су и дјела у власништву Музеја примијењене умјетности и Владе Републике Србије, са идејом да изложба добије карактер ретроспективе. У Новом Саду је било изложео 28 дјела Милице Зорић. Овдје имамо сажет избор од десет њених репрезентативних дјела. Милица Зорић је оставила значајан траг, не само у националној историји модерне умјетности, већ и у европској умјетности, што доказују њена излагања у европским пријестоницама“, истакла је Милана Квас.

Семберија инфо/Љ. Љубојевић
Фото: Б. Милошевић