ПОЧЕТАК НОВЕМБРА У СЛАВУ СРПСКОГ ХОМЕРА :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕТАК НОВЕМБРА У СЛАВУ СРПСКОГ ХОМЕРА


Овогодишња, двадесет шеста, културна манифестација „Вишњићеви дани“, која је посвећена великом пјеснику и гуслару из времена српског националног буђења Филипу Вишњићу, биће одржана од 1. до 8. новембра, најавио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић након састанка Организационог одбора манифестације.

- Данас смо усвојили програм „Вишњићевих дана“ и сигуран сам да ће сви носиоци организације, међу којима су СПКД „Просвјета“, СКУД „Семберија“ и Центар за културу, веома квалитетно извршити своја задужења. То Филип Вишњић заслужује, а о његовом значају за нашу средину најбоље показује и чињеница да се његов лик налази на грбу Града - подсјетио је градоначелник Мићић.



Он је навео да општина Угљевик и Град Бијељина раде на реализацији идеје о постављању споменика и изградњи реплике куће Филипа Вишњића у његовој родној Трнови.

- Општина Угљевик је већ обезбиједила земљиште, а Град Бијељина би помогао у изради плана и изградњи реплике куће у којој је Вишњић рођен. Неки од грађана изразили су жељу да финансирају постављање споменика пјеснику и гуслару који је оставио неизбрисив траг у историји и култури нашег народа - истакао је градоначелник Мићић и додао да ће у овом пројекту бити ангажовани стручњаци из историје, архитектуре и других области.

Потпредсједник Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Бијељине Славиша Микић је нагласио да су 1. и 2. новембар дани резервисани за претпрограм манифестације.

- Првог новембра биће организована такмичења ђака основних, средњих школа и студената у рецитовању и бесједништву, док су за 2. новембар заказани 10. Сусрети младих пјесника „Филиповим стазама“, а овај дио програм биће одржан у Народној библиотеци „Филип Вишњић“. У понедјељак, 4. новембра, званично почиње програм манифестације, полагањем вијенаца на споменик Филипу Вишњићу на платоу Библиотеке и подизањем заставе „Вишњићевих дана“, у 15.00 часова – најавио је Микић.



Након подизања заставе, у Градској библиотеци слиједи представљање збирке пјесама ,,Морачки бастион'' аутора Бранка Бате Крковића, а за 18.00 часова у Музеју Семберије заказано је отварање изложбе „Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“ ауторке Милице Орловић Чобанов, док ће у 19.00 часова бити одржана свечана академија у Центру за културу, коју организују СПКД „Просвјета“ и Хор „Србадија“.

У уторак, 5. новембра, у Трнови ће бити одржан историјско-поетски час на мјесту гдје је постављена спомен-плоча Филипу Вишњићу. У 10.00 часова планирана је посјета Манастиру Тавна, а у Библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини двије промоције књига, аутора Анђелка Анушића и Љиљане Лукић. Промоција Анушићеве књиге „С Хомером у олуји“ заказана је у 18.00 часова, а промоција књига „Пут у недоглед“ и „Бисери на дну мора“ Љиљане Лукић у 19.00 часова.

За шести дан новембра планирано је полагање вијенаца на споменик Филипу Вишњићу у Међашима, а ученици подручне основне школе из овог мјеста и Основне школе „Петар Кочић“ из Броца одржаће поетски час. У 13.00 часова Савез слијепих и слабовидих лица Републике Српске одржаће у Библиотеци културно-умјетнички програм, а у 17.00 часова биће отворена изложба „Слике из живота под окупацијом. Живот и страдање становништва југа Србије у Великом рату“ у Галерији Центра за културу „Семберија“, коју организују Историјски архив и Народни музеј из Врања. Истог дана, у Галерији ће у 19.00 часова публици бити представљен зборник „Јужни српски крајеви у 19. и 20. веку: друштвено-економски и политички аспект''.

Ансамбл из Београда „Вис Антика“ (VisAntiqua) одржаће у четвртак, 7. новембра, концерт у сали Епархијског дома у Бијељини, док ће 8. новембра у храмовима Српске православне цркве у Бијељини бити служена празнична литургија у помен Филипу Вишњићу.

Завршног дана манифестације, у 18.00 часова у Библиотеци ће бити одржано „Вече са 'Српском вилом'“, у 19.15 часова спуштање заставе „Вишњићевих дана“, а у 19.30 Гусларско-епско вече у Центру за културу Семберија.

 26. ''ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ'' У БИЈЕЉИНИ
4-8. 11. 2019.
(ПРИЈЕДЛОГ ПРОГРАМА)
 
1. 11. 2019. (ПЕТАК) - Претпрограм манифестације
Такмичење рецитатора и бесједника ( Центар за културу - Галерија и скупштинска сала)            
10,00  Такмичење основних школа (Просвјета и ЦзК)
10,00 Такмичење средњих школа, студенти (Просвјета и ЦзК)
 
2.11.2019. (СУБОТА) -   Претпрограм манифестације
10,00  X Сусрети младих пјесника „На Филиповим стазама“ (Библиотека)
 
4. 11. 2019. (ПОНЕДЕЉАК)
15,00  Полагање вијенаца на споменик Филипу Вишњићу и подизање заставе ''Вишњићевих дана'' (плато испред Народне библиотеке ''Филип Вишњић'') (Просвјета, СКУД „Семберија, Библиотека)
15,15 Представљање збирке епске поезије „МОРАЧКИ БАСТИОН“ аутора Бранка Бате Крковића (Библиотека)
18,00 Изложба Музеја Семберије и Спомен-збирке Павла Бељанског из Новог Сада „Таписеријe Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“ ауторке Милице Орловић Чобанов, кустоса Спомен-збирке Павла Бељанског  (Музеј Семберије)
19,00 Свечана академија (Центар за културу)  (Просвјета, СЦПД „Србадија“, ЦзК)
                        
5. 11. 2019. (УТОРАК)
9,00 Историјско-поетски час пред спомеником Филипу Вишњићу у Трнови (Просвјета и школе)
10,00 Посјета Манастиру Тавна (Просвјета и школе)
18,00 Промоција књиге „С ХОМЕРОМ У ОЛУЈИ  аутора Анђелка Анушића(Библиотека) (Просвјета, Библиотека)
19,00 Промоција књига „ПУТ У НЕДОГЛЕД“  и „БИСЕР НА ДНУ МОРА ауторке мр Љиљане Лукић  
          (Библиотека) (Просвјета, Библиотека)
 
6. 11. 2019. (СРИЈЕДА)
10,30 Полагање вијенаца на споменик Филипу Вишњићу у Међашима и Поетски час ученика
             ЈУ ОШ „Петар Кочић” Бродац - подручна школа Међаши (Просвјета и школе)
13,00 Културно - умјетнички програм Савеза слијепих и слабовидих лица Републике Српске
             (Народна библиотека „Филип Вишњић”) (Савез слијепих и слабовидих лица Републике Српске, Библиотека)
17,00  Изложба (Галерија Центра за културу) (Милијанко из ЦзК, Просвјета)
Отварање изложбе Историјског архива и Народног музеја из Врања. Слике из живота под окупацијом. Живот и страдање становништва југа Србије у Великом рату.
(Напомена: Изложбена поставка се састоји од 28 паноа са преко 150 докумената, фотографија и експоната о животу народа ових крајева за време окупације од 1915. до 1918. године).
Изложбу ће отворити директор Историјског архива Врање, господин Боривоје Манасијевић.
 
19,00  Промоција зборника „Јужни српски крајеви у 19. и 20. веку: друштвено-економски и политички аспект“. (Галерија Центра за културу)
(говоре: др Дејан Антић, доцент Филозофског факултета Универзитета у Нишу,
др Иван Бецић, виши научни сарадник Института за српску културу у Приштини са привременим седиштем у Лепосавићу, др Драга Мастиловић, ванредни професор и декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.
Напомена: Зборник је публикован поводом 140 година ослобођења југа централне Србије од Турака и садржи 29 радова представљених на научном симпозијуму одржаном у Врању децембра 2017. године. (Просвјета, ЦзК)
 
7. 11. 2019. (ЧЕТВРТАК)
12,00 Проглашење резултата литерарног конкурса, такмичења рецитатора и
            бесједника, додјела награда (Библиотека ) (Просвјета, Библиотека)
18,00 Концерт ансамбла "VisAntiqua" из Београда (Епархијска сала) (Просвјета, Епархија)
 
8. 11. 2019. (ПЕТАК)
9,00    Празнична литургија, помен Филипу Вишњићу у храмовима Српске православне цркве у Бијељини
18,00 Вече са "Српском Вилом" ( Библиотека) (Просвјета, Библиотека)
19,15  Спуштање заставе ''Вишњићевих дана'' (Просвјета, Библиотека, СКУД „Семберија“)
19,30 Гусларско-епско вече (Центар за културу) (СКУД „Семберија“, ЦзК)

Град Бијељина