МИСТИЧНИ ПЛЕС У РИТМУ СУФИЈСКИХ НОТА :: Semberija INFO ::

 

МИСТИЧНИ ПЛЕС У РИТМУ СУФИЈСКИХ НОТА


У Центру за културу изведен је цјеловечерњи програм под називом ,,Љубав“, сачињен од духовне музике и плеса (СЕМА) у извођењу ансамбла Тесаввуф Вакфи из турског града Бурсе и ансамбла текије Месудија из Бусоваче. Организатор догађаја је БЗК ,,Препород“ Бијељина и Јања.

Плес дервиша, медитативни ритуал који је настао у 13. вијеку, а чија је популарност међу љубитељима умјетности и на истоку и на западу данас јако велика, имала је прилику да види и публика у Бијељини.



Мустафа Озбаг, вођа (шејх) дервишког ансамбла Тесаввуф Вакфи, изјавио је прије извођења дервишког плеса, да је ријеч о духовном путовању, молитви и богослужењу.

-Човјек напуштајући его и све мисли о материјалном, уздиже се духовном љубављу до истине, правде и као зрео човјек претвара се у роба који је у служби свих створења, истиче Озбаг који је појаснио да је дервишки ред, који је постао познат у Европи као ,,вртећи дервиши“ према важној улози ритуалног плеса у обавезном седмичном обреду названом ,,сема“, настао инспирисан радовима Џелалудина Румија (Мевлана) - великог мистичног пјесника и филозофа који је писао на персијском језику о јединству природе и савршеном човјеку.

Руми је пјесмама и животном филозофијом проповиједао да музика и плес, највише од свега, вјерника могу да приближе Богу. Био је инспирација дервишком реду суфиста који је, након његове смрти, основао његов син Велед.

-Суфијски пут спознаје пут је музике, поезије и плеса; то су кључеви врата раја кроз која ми, суфије, путујемо ка истинској љубави. Ми не поричемо и не омаловажавамо земаљску стварност, она је за нас физичка  манифестација божанског духа, али стремимо цјеловитости у којој се мијешају овоземаљско и божанско, те у томе препознајемо љепоту и снагу. На свијет гледамо срцем пуним страсти, појашњава Мустафа Озбаг те поручује да онај који искрено вјерује никада не може да убије или нанесе зло другима, а овај ритуал је нешто што слави искрену и суштинску божанску љубав.



Након обраћања присутнима, те размјене пригодних поклона између домаћина и гостију, публика је уживала у најљепшим покретима дервишког плеса који је пропраћен звуком неја, кудума, ребаба и сличних музичких инструмената.

Плес дервиша заиста изгледа импресивно.



По дервишком схваћању, цијели космос се врти, животни ток је вртња, природа је вртња...заправо, вртња је начин постојања свега.  Својом вртњом дервиши демонстрирају став да људи као умна бића која су одвојена од свијета треба да учествују и подстичу бит свијета.

Окрећу се у смјеру супротном од смјера казаљки на сату. У почетку је окрет спор и руке се постепено дижу. Очи су им склопљене, а глава благо наслоњена на раме. Када се руке рашире, десна рука је окренута према горе, а лијева према доле. То значи да сав утицај Неба, оно што дервиш добије од Бога, не задржава за себе, већ то дијели са другима. Милост коју су добили прошла је кроз њихова срца и дају је свијету након што су је угријали својом љубављу. Дервиши се окрећу све брже, истовремено се окрећући око своје осе и правећи круг у простору. Такво плесање одвија се три пута, а у четвртом обиласку улази шејх, који се окреће споро и у самом центру. Ту је било Мевланино ( Румијево) мјесто. То је узвишени тренутак реализованог уједињења. На знак шејха сви стају у исто вријеме.

Семберија ИНФО/ М. Решидовић