Филм о Аушвицу рани фаворит у Кану :: Semberija INFO ::

 

Филм о Аушвицу рани фаворит у Кану


Моћни психолошки хорор филм постављен у Аушвицу "Зона интереса", појавио се као доминатна прича прве седмице у Кану а критичари су данас били скоро једногласни у похвалама.

"Драма о холокаусту која изазива језу у костима као ниједна друга", пише Холивуд Репортер о "храбром филму", закључујући да британски режисер Џонатан Глејзер "није способан да направи филм који је ишта мање од охрабрујуће оригиналног".

Филм на њемачком језику, који долази деценију након посљедњег играног филма 58-годишњег Глејзера, "Под кожом", смјештен је унутар комплекса Аушвица и с друге стране зидина логора, а фокусира се на породицу Рудолфа Хеса, команданта с најдужим стажом у логору Аушвиц који је живио у непосредној близини.

Породица, ипак, наставља с нормалним животом, а Хесова супруга (коју глуми Сандра Хелер) чак се језиво шали да је она "краљица Аушвица" због идиличног постојања које имају.

"Глејзер је управо испоручио прву инстант сензацију фестивала", пише магазин Верајети истичући шестоминутне овације након премијере у петак.

Ужас логора није приказан, али је непрестано присутан у звуку - возовима, спалионицама, пуцњави и вриску – и у неколико детаља: гађење ликова над неподношљивим мирисом, пепео разбацан по земљи, крв испрана с чизама.

За Гардијан филм је довео "баналност зла у оштри фокус", али иако је хвалио његову "несумњиву моћ", "могао би оживјети дебату о дочаравању углађених филмских ефеката из ужаса историје".

Верајети га је назвао "изванредним филмом - језивим и дубоким, медитативним и импресивним, филмом који држи људску таму до свјетлости и истражује је као под микроскопом".

Француски критичари подједнако су импресионирани, а Ле Фигаро га је назвао "језивим филмом с вртоглавим ефектом", док Либерејшн пише да би могао понијети Златну палму 27. маја.

За главну награду у Кану такмичи се 21 филм, укључујући неколико претходних побједника као што су Јапанац Хироказу Кореда, Нијемац Вим Вендерс и двоструки британски побједник Кен Лоуч, преноси АФП.


Фена / БХРТ