"Срце се светој ријечи отвори" изложба поводом 80 година од смрти Дучића :: Semberija INFO ::

 

"Срце се светој ријечи отвори" изложба поводом 80 година од смрти Дучића


"Срце се светој ријечи отвори" назив је изложбе која је у добојској Народној библиотеци приређена поводом осамдесет година од смрти српског пјесника и дипломате Јована Дучића. Дуже од два мјесеца рада било је неопходно библиотекарки Аници Нарић да сажме све најважније тренутке из живота српског пјесника и дипломате Јована Дучића.

- Једна анегдота која је везана за његов боравак у Београду. Када су га питали зашто још увијек нема стан у Београду? Он је одговорио, а шта ми стан кад могу имати цијелу улицу - каже Аница Нарић, ауторка изложбе.

- Чувена књига Благо цара Радована која је изузетно читана, је књига коју је он сам финансирао да би је издао или рецимо посљедња књига поезије коју је писао је изашла на дан када је он умро и сахрањен је један примјерак са њим - рекла је Вукосава Софренић, директорка Народне библиотеке Добој. Библиотекари признају да мало ко данас посеже за српским класицима.

- Мало сам више читала прозу Дучићеву јер ме занимало шта наш познати писац говори о женама - истиче Тања Даничић, библиотекарка. Све што је кроз живот стекао као пјесник и у дипломатији, Дучић је оставио родном Требињу. Након 57 година у туђини, 2000. године његови посмтрни остаци превезени су у завичај, сахрањен је у херцеговачкој Грачаници.


РТРС