Култура :: Semberija INFO ::

 

18 нових композиција Ђурђевданског фестивала 2023. објављено на званичном Јутјуб каналу и Фејсбук страници фестивала


-Позив за гласање за овогодишњег фаворита-
 
Радио-телевизија Републике Српске и Организациони тим Ђурђевданског фестивала објавили су на званичном Јутјуб каналу и Фејсбук страници Ђурђевданског фестивала 18 композиција - спотова који конкуришу за једну од пет главних награда као и за гранд при фестивала, награду “Јадранка Стојаковић” за најбоља дјечију пјесму фестивала 2023. године.
 
Линкови на којима можете погледати и послушати овогодишње композиције и такмичаре:
 
https://www.facebook.com/djurdjevdanskifestival
 
https://www.youtube.com/@djurdjevdanskifestival459
 
Спотови служе као промоција извођача и пјесама а поблика једном од опција „свиђа ми се“ („LIKE“), и то само на званичној Фејсбук страници Ђурђевданског фестивала и на објави композиције која им се допада,  бира најбољу композицију и извођача у категорији „награда публике“.

Kако наводе из Организационог тима Фестивала, ово је новина у односу на претходни систем гласања јер се жели постићи максимална равноправност свих учесника селекције 2023. али се жели и повећати видљивост на друштвеним мрежама.
 
Драгољуб Сладојевић,  продуцент и уредник такмичарског програма мишљења је да је овогодишња конкуренција јака и да је пред жиријем тежак посао. “Имамо учеснике из 8 држава, 21 извођача укупно,  те тематски и стилски различите композиције. Из тог разлога смо ове године увели и посебну  награду за најбољу композицију прилагођену нижем школском узрасту, поред стандарних награда.“ 
 
Дејан Дејановић, руководилац Музичке Продукције РТРС-а и главни уредник Фестивала рекао је да је ова година увод за велику и значајну годишњицу Ђурђевданског фестивала који идуће године слави свој 30. рођендан.

“Ово је надуговјечнија и, по свим параметрима најквалитетнија, манифестација оваквог типа у југоисточној Европи, али исто тако тврдимо да је наш фестивал послије „Junior Eurovision Song Contest“, милионског пројекта европских јавних сервиса,  сигурно други ауторско-извођачки фестивал у Европи.“
 
Главно фестивалско такмичење биће одржано у суботу, 13. маја у 17 часова у Студију 1 РТРС-а, са директним преносом на нашој телевизији. Фестивал ће се моћи пратити на земаљским и кабловским каналима РТРС, али и „live stream“-у на интернет страници www. rtrs.tv  као и званичном Јутјуб каналу Телевизије.