Изложба слика у Липници код Лознице: Умјетница дио колекције поклонила храму :: Semberija INFO ::

 

Изложба слика у Липници код Лознице: Умјетница дио колекције поклонила храму


Светлана Ђурковић Стефановић, знаменита лозничка сликарка и пјесникиња, вишегодишња чланица КУД "Караџић“, једног од најстаријих у Европи, изложила је у Парохијском храму у Липници, код Лознице, колекцију својих слика, од оних рађених на акварелу до других у уљу на платну.

То је био запажен догажај у оквиру културне светковине „Од мајке до цркве“, коју је благословио епископ шабачки Јеротеј, на којој је било више стотина посетилаца, међу којима су и градоначелник Лознице, Видоје Петровић, са сарадницима, Василије Перић, начелник Угљевика у Републици Српској, са својим тимом за културу, велики задужбинар и творац Републике Српске, Спасоје Албијанић, академик Драго Мирковић и академик професор др Мирко Керкез.

-Завичај ове врле умјетнице, стасале у чувеним селу Руњанима, одакле је прабака краља Милана Обреновића, славног композитора Јосифа Руњанина, опеванох у чувеној епској пјесми „Бој на Лозници“,богат је љепотама његових крајолика, али и душама дивних, вјерујућих људи - каже акдемик Драго Мирковић. 

- Сјајно је искористила мноштво техника, инспирисана завичајем и створила дјела за сва времена.Није ни чудо што лознички крак има тако врсне сликаре, јер је град на Штири мјесто у ком је рођен наш светом прослављени сликар и умјетник, академик Мића Поповић. Сликарка је дио колекција поклонила храму, посвећеном Преображењу Господњем, који слави јубилеј -150 лета од када га је подигао чувени прота руњански Владимир Поповић, који је у то доба био и народни посланик у Скупштини Србије.


За Семберија инфо - Младен Василић