С Антигоном на даскама које живот значе :: Semberija INFO ::

 

С Антигоном на даскама које живот значе


Драмски клуб “Вирус” у бијељинској Гимназији “Филип Вишњић”  плод је вишедеценијског рада професора и ученика ове школе која је током постојања увијек имала драмску секцију, подсјећа Валентина Видаковић, професорка српског језика и књижевности, која заједно са професорком Оливером Пандуревић  већ неколико година успјешно води овај драмски клуб.

“Ми смо у 2016. години на сцену поставили “Вирус” Синише Ковачевића И по томе клуб носи име. Тада смо рад у драмској секцији учинили модерним, са жељом да изађемо из локалних оквира и да се премијерним извођењем једне представе не заврши и њен живот. Учествовали смо на средњошколским фестивалима и освајали награде”.

Након четворогодишње паузе, узроковане вирусом корона, Драмски клуб “вирус” наставио је рад и ово је за бијељинске гимназијалце који се занимају за глуму, практично, нови почетак. Вечерас ће се у центру за културу “Семберија”, на Фестивалу средњошколских представа “Удахни културу” представити “Антигоном”, по тексту Жана Ануја.



 “Иза нас су вишемјесечне пробе и напоран рад на “Антигони”. Антигона је  годинама “спавала” у мојој професорској ладици и мислим да је чекала управо ову генерацију гимназијалаца који су текст Жана Ануја оживјели на сцени. Представа је веома интересантна и заснована на неколико нивоа сукоба. Главни сукоб се одвија између Креонта и Антигоне, тачније између Креонтовог “да” и Антигониног изричитог “не”. Око њиховог сукоба врти се комплетна радња ове представе. У тај сукоб су укључени и они који све то посматрају са стране, са спремним коферима у руци. На основу рјешења тог сукоба доносе одлуку о томе, да ли отићи или остати у овом нашем непосредном друштвеном окружењу”, каже професорка Видаковић, истакавши да у представи “Антигона” игра четрнаест ученика.



Марко Ристић, ученик четвртог разреда Гимнаизије, у “Антигони” игра Креонта. Он каже да је пред њим био тежак задатак, јер је требало пронаћи  у овом времену и простору мотивацију и изградити лик који ће млади, али и старији гледаоци прихватити.



Антигону игра млада Милица Гарић, ученица другог разреда Гимназије. Она каже да је настојала да изгради лик Антигоне која се супротставља ауторитету, те да јој је у томе помогла и машта.

Наташа Боровина, ученица четвртог разреда Гимназије, која тумачи лик Иснеме, каже да је од децембра уложено пуно труда да би ова представа била постављена на сцену.



“Тумачим лик који се не супротставља ауторитету И који прихвата друштвене неправде, иако их врло добро распознаје. То је лик који често препознајемо у својој околини. Драго ми је да сам дио ове екипе”, каже Наташа Боровина.

(Семберија Инфо)