Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ - Заштита имовинских и стварних права на непокретности која се налазе на територији Федерације БиХ :: Semberija INFO ::

 

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ - Заштита имовинских и стварних права на непокретности која се налазе на територији Федерације БиХ


У просторијама Градског биоскопа у Бијељини вечерас је одржано предавање у организацији Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ за сва лица која посједују непокретности која се налазе на територији Тузланског кантона, односно на територији Федерације БиХ.

Циљ предавања је информисање лица о поступку заштите имовинских и стварних права на непокретностима.

Према попису из 1991. године на територији Тузланског кантона живјело је 83.000 Срба који су чинили већинско становништво на територији од 600 километара квадратних, углавном у руралним подручјима, изјавио је Ђорђе Радиновић из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.



-Села су углавном напуштена и нема повратника, а у тој ситуацији имовинска права су угрожена, јер долази до хармонизације земљишне књиге и катастра и у тој хармонизацији нестају парцеле у посједовним листовима, а истовремено у земљишној књизи се не формира нови лист који би носио парцелу. Према томе, сва она имовине коју су Срби држали до 1991. године је угрожена, јер катастар је у корист Срба, док грунтовница није. Морамо Србе покренути да покрећу оставинске поступке, јер смо утврдили да се већина земље у Тузланском кантону води на преминулима, а да на тај начин дођу до садашњих власника. Мора се учествовати у хармонизацији и истовремено се морамо одазивати на све јавне позиве којe шаљу Општински судови и Катастри у ТК, као и све Јавне огласе које објављују општине у ТК да би пропратили њихову динамику“, казао је Радиновић и истакао да се првенствено морају штитити катастарска права, јер су  Срби у цијелој Федерацији, као и Тузланском кантону били катастарски носиоци посједа.



-Веома је важно да Срби који живе у Бијељини знају да морају учествовати у поступку, јер то што су њихов дјед, прадјед или мајка уписани у неку евиденцију, катастар или грунтовницу  не значи да су они власници. По закону у земљишним књигама ФБиХ постоје рокови од 60 дана након огласа који се објави у Службеном гласнику да се врати имовина, међутим ми у последње вријеме на добар начин користимо Члан 60 Закона у земљишним књигама ФБиХ, који каже да уколико је извршен неправилан опис приликом успоставе земљишне књиге, земљишне књиге мораће по службеној дужности извршити забиљешку, односно уписати новог власника, што нама одговара у овом моменту, јер судови по службеној дужности врше успоставу земљишне књиге. Закон нам даје могућност да када је грешка учињена по службеној дужности да се по службеној дужности и исправи. Тренутно је и веома важно да Срби знају да по Члану 58 Закона о стварним правима ФБиХ могу остати без имовине уколико не врше своја права на земљишту, на начин да не посјећују своје земљиште и да неко други обрађује њихово земљиште. Самим  тим, онај који обрађује земљиште испуњава чланове који се односе на досјелост, односно одржај, тако што 10 или 20 година користи некретнину без упозоравања власника, а посједник земљишта постаје власник, тако што 20 и више година обрађује земљу или је на неки други начин троши. Апелујемо на све, да изнађу начин да дођу до канцеларија за заштиту права Срба у Федерацији БиХ и ту ћемо све завршти, посједновни лист из суда, комплетну процедуру да људи спасу своју имовину“, нагласио је Ђорђе Радиновић.

(Семберија инфо)