БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: ПРОМОВИСАНА ЗБИРКА ПЈЕСАМА “ВИЛА СА КОШАРА” :: Semberija INFO ::

 

БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: ПРОМОВИСАНА ЗБИРКА ПЈЕСАМА “ВИЛА СА КОШАРА”


У Народној библиотеци “Филип Вишњић”, одржана је промоција збирке пјесама “Вила са Кошара” аутора Невена Милаковића у којој пише о српској слави, историји, мучеништву српског народа, од Косовског боја до Битке на Кошарама. Дејан Спасојевић је, у име приређивача издања, нагласио је да је ово дјело “једно од најбољих, ако не и најбоље, кад је у питању родољубива и духовна поезија”.

-Милаковићева  поезија живи у народу и о њему најбоље говоре његове пјесме. Постоје пјесници који су расплакали човјека, постоје и пјесници који су расплакали дворану,  аНевен Милаковић је расплакао читав један народ”, рекао је Спасојевић. Директор библиотеке Жељана Арсеновић изразила је задовољство да је у оквиру фебруарских активности, одржана изузетно значајна промоција збирке пјесама “Вила са Кошара”. Аутор збирке Невен Милаковић је нагласио да “не воли да говори о својој поезији”.



-Сматрам да моја поезија говори све, а у “Вили са Кошара” је избор моје родољубиве поезије. Ова збирка јесте популарна, али сматрам да је моје најзначијне дјело “Сонетни вијенац о Јасеновцу” и које читам на свакој промоцији”, рекао је Милаковић. Пјесма “Вила са Кошара” постала је народна, а то му је, како каже, најбоља награда”.

-Пјесма је настала након једне вечери кад ме је назвао Ненад Станић, ратник са Кошара. Био је јако узнемирен и у неком посебном стању. Рекао ми је: Невене, видео сам вилу, указала ми се вила”. То своје стање је пренио и на мене и ја сам буквално написао “Вилу са Кошара” за пет минута. Пјесма је просто истекла у надахнућу”, појаснио је Милаковић. Иначе, Невен Милаковић је рођен у Подгорици 1963.године, а више од двије деценије живи и ствара у Бару. Сав свој вијек посветио је писању стихова и романа. Објавио је књиге: „Радост покајања”, „Дар Мајке Божије”, “Зебња”, „Подгорички”, „Последњи плотун”, “Цвијеће добра” и друге.

(Семберија инфо)