НАЈАВА: VII Интернационални фестивал музике "Примавера" :: Semberija INFO ::

 

НАЈАВА: VII Интернационални фестивал музике "Примавера"


У организацији Удружења грађана ”Музички умјетници Семберије” од 30. марта до 2. априла Бијељина ће бити мјесто гдје ће се окупити највећи број младих музичара на седмом по реду Интернационалном фестивалу музике ”Примавера”. Прошлогодишњи фестивал је угостио највећи број учесника до сада, 600  такмичара из 92 музичке школе, академије и образовне институције из Бугарске, Словеније, Хрватске, Србије, Црне горе, Босне и Херцеговине и Републике Српске.



На концерту поводом свечаног отварања Фестивала наступиће клавирски дуо Драгомир Братић и Марија Гођевац.
Овај фестивал музике, омогућава младим музичарима  да се кроз музику друже и одмјере знања са својим вршњацима у следећим дисциплинама: клавир, клавирски дуо, хармоника, виолина, соло пјевање, дувачи (флаута, труба, кларинет), гитара и солфеђо.

Младе умјетнике оцјењиваће међународни жири састављен истакнутих умјетника и педагога.



”Примавера” је јединствена не само по највећем броју учесника него и по томе што је једини фестивал који за главну награду додјељује клавир који осваја ученик за школу коју представља. Прошле године ову награду – пианино ”Feurich“ освојио је за своју школу ”Владо Милошевић” у Бања Луци млади гитариста Никша Рудић Караћ.

Велики број пријављених такмичара и висок ниво извођаштва су показатељ да  Фестивал остаје у врху најзначајнијих музичких такмичења у региону.

”Примавера” траје четири дана, а такмичење се одвија у четири концертне сале у Етно селу ”Станишић” које су захваљујући пријатељима Фестивала Piano Landu из Београда опремљене веома клалитетним инструментима што је од изузетне важности за професионални развој такмичара, тј. будућих умјетника.
 
Како је кроз Фестивал до сада прошло преко 2500 такмичара који долазе у пратњи професора, клавирских сарадника и родитеља можемо слободно рећи да је кроз Бијељину током фестивалских дана прошло око 10000 посјетитеља, а када говоримо о бројкама изведено је око 10000 композиција, додијељено 300 медаља, новчано награђено 42 побједника, а такмичаре је оцјењивало 130 чланова жирија.
 
 
 
                                                                                                            Предсједник Удружења
 
                                                                                                                  Синиша Пајић