Епископ Фотије молитвено са вјерницима прославио крсну славу: Позвао вјернике да се моле за Косово да остане српско :: Semberija INFO ::

 

Епископ Фотије молитвено са вјерницима прославио крсну славу: Позвао вјернике да се моле за Косово да остане српско


Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије позвао је вјернике да се моле за распето Косово да остане српско.

- Косово је одувијек наше, тамо је срце наше, тамо су све светиње наше, тамо смо ми и наши темељи. Ми смо једно биће и један народ и један крст светосавски носимо до дана данашњег, а само ћемо га заједно изнијети са својим светитељима-порчио је владика Фотије.

У храму Светог Ђорђа у Бијељини Свету архијерејски литургију служили су епископ Фотије заједно са епископима, горњокарловачким Герасимом, осечкопољским Херувимом и шабачким Јеротејем.



Након свете литургије епископ Фотије прославио је своју крсну славу Часне Вериге Светог апостола Петра заједно са вјерницима ломљењем славског колача.

Крсној слави епископа Фотија молитвено су присуствовали и епископи, ваљевски Исихије и мохачки Дамаскин, викар епископа бачког Иринеја, као и умировљени епископи Василије и Константин.

Епископ горњокарловачки Герасим честитао је епископу Фотију крсну славу и пожелио да га Господ молитвама Светог апостола Петра оснажи и укријепи у његовој служби онако како доликује архијереју Божијем који води народ.

- Времена нису лака и једноставна али никада и нисмо тражили једноставно и лако, него да нас Господ благослови да прођемо кроз све тешкоће и да као побједници изађемо пред лице Његово. А то можемо помоћу Његовом, благодаћу Његовом и молитвама свих светих и Светог апостола Петра-рекао је владика Герасим.



Заједно са бројним вјерницима молитвеном скупу присуствовао је начелник општине Угљевик Василије Перић који је епископу Фотију честитао крсну славу у своје лично име али и у име подмајевичана и пожелио му вазда добро здравље мир и срећу.

Перић је за владику Фотија рекао да је дао печат не само духовном животу, већ и сваколиком другом прогресу водећи народ на најбољи могући начин путем Исуса Христа као архијереј, личност интелектуалац и духовник који је радост и понос народа и Епархије зворничко-тузланске.

- Мало ко као Владика Фотије зна и осјећа све муке, невоље, потребе, али и путеве изласка из сваког ћорсокака за Србе у расејању, региону, овдје  код нас и у нашој матици. Владика Фотије нас учи љубављу како да будемо на најбољи могући начин сабрани, тако да наш културни, духовни и језички простор нико не може да омеђи, унизи и понизи-рекао је Перић који је замјеник предсједника Епархијског управног одбора Епархије зворничко-тузланске.

Након литургије Владика Фотије уприличио је свечани ручак за монаштво, свештенство, друштвене и политичке раднике регије Семберије.

 
За Семберија инфо - Младен Василић