ДАНАС СУ ЧАСНЕ ВЕРИГЕ: Постоји добар разлог да обележите овај празник чак иако вам није слава! :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС СУ ЧАСНЕ ВЕРИГЕ: Постоји добар разлог да обележите овај празник чак иако вам није слава!


Српска православна црква и верници данас славе Часне вериге Светог апостола Петра, у народу још познате и као Верижњаци, Верижице, Куке и вериге... Иако овај дан није црвено слово у верском календару, реч је о празнику који велики број породица у Србији слави као крсну славу.

Празник Часне Вериге апостола Петра посвећен је сећању на окове (вериге) о које је царев намесник Ирод оковао апостола Павла.

Ирод је, према предању, Павла бацио у тамницу и наредио да стоји окован између два војника и чека суђење. Међутим, ноћ пред извођење на суд, прича каже, појавио се анђео и ти окови су сами од себе спали са светитеља.

Верује се да се баш ове вериге данас чувају у цркви Светог Петра у Риму и да имају велику исцелитељску моћ.

Ипак, и у Србији је реч о великој слави и празнику који поштују чак и оне породице којима то није крсна слава како би испоштовали и прославили име апостола Павла. Зато и не чуди велики број народних обичаја и веровања.

Народ каже да од Верижница (како се још зове данашњи празник) настаје блаже време, јер Бог усијаним ланцима почиње да загрејава земљу.

У неким крајевима Србије још увек се на данашњи дан јако пази да нико не ради никакве теже послове јер ће тако симболично “отежати” ланце Светог Петра.

Становништво са Косова и Метохије празнује данашњи празник како не би било куге, а сточари како би стока била напредна.

Верује се да на празник Часних верига звери у шуми не нападају људе јер су има чељусти везане ланцима. Са друге стране, стари ће вам рећи да на данашњи дан никако не ваља куповати или шити ново одело, а да ће онога који то учини ударити гром.

prva.rs