У СУБОТУ ПОЧИЊЕ ПРВИ ФЕСТИВАЛ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

У СУБОТУ ПОЧИЊЕ ПРВИ ФЕСТИВАЛ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ У БИЈЕЉИНИ


Бијељина ће у периоду од 28. до 30. јануара бити домаћин првог Фестивала класичне музике. Организатор овог музичког догађаја су Градска управа Града Бијељина и Удружење професионалних музичара Републике Српске “Мусица Арто”. Свечано отварање фестивала је планирано за 28. јануар у 20 часова концертом Камерног оркестра „Бан Светислав Тиса Милосављевић“ из Бањалуке који ће изводити композиције под диригентском палицом Бранке Радошевић Митровић а уз клавирску пратњу младог Новака Трифковића, ученика Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ из Бијељине.

-У вријеме хиперпродукције музичких такмичења и фестивала ми смо осмислили један фестивал који ће имати два главна задатка: промовисаће музику у свој њеној љепоти и, јако важно, промовисаће принцип цјеложивотног учења и усавршавања у овој области. Фестивал ће поред концерата класичне музике имати и едукативни дио у оквиру којег ћемо организовати предавања еминентних стручњака из свијета класичне музике. Акценат Фестивала класичне музике у Бијељини биће едукација и само едукација”, рекла је Александра Радосављевић, професорица клавира у Музичкој школи „Стеван Стојановић Мокрањац“.

У Градској управи Града Бијељина данас је представљен млади пијаниста из Бијељине, који ће отворити овогодишњи Фестивал класичне музике. Ради се о Новаку Трифковићу који је ученик четвртог разреда Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ и који, како каже, живи музику и живи са музиком.

-Једва чекам суботњи концерт на којем ћу свирати Моцартов клавирски концерт у А-дуру. Драго ми је што ће ту бити и концертна пратња и захвалан сам својој професорици Александри Радосављевић у чијој сам класи много научио. Што се тиче мојих планова, половином марта ове године ћу наступити на Међународном такмичењу “Даворин Јенко” у Београду. Ради се о једном веома захтјевном такмичењу на којем учествују млади пијанисти из цијелог свијета а ја ћу први пут наступити у једној таквој конкуренцији. Послије, у мају чека ме републичко такмичење у Бањалуци гдје сам већ два пута освајао прве награде”, рекао је Новак Трифковић.

Фестивал класичне музике у Бијељини је замишљен као мјесто сусрета ученика основних школа, учитеља, ученика музичких школа, професора и студената из Републике Српске и региона, а еминентни академски педагози и концертни извођачи публици ће понудити разноврсне садржаје, концерте, стручна предавања, концерт-предавања, мајсторске радионице и радионице за дјецу. 

(Семберија инфо)