НОВА КЊИГА ЈУСУФА ТРБИЋА: ТРИ БОЈЕ ТАМЕ :: Semberija INFO ::

 

НОВА КЊИГА ЈУСУФА ТРБИЋА: ТРИ БОЈЕ ТАМЕ


Недавно је, а у издању Босанске ријечи из Тузле, објављена књига ,,Три боје таме“ аутора Јусуфа Трбића. Ово је петнаеста по реду књига нашег суграђанина, а промовисана је у оквиру  манифестације  ,,Лјетње вечери у Јањи“.

,,Шта да се ради? Ко оде, кајаће се, ко остане, кајаће се. Пред нама је само једна могућност: борба за комадиће некадашњих идеала и за боље сутра за оне који долазе, борба мишљењем, знањем, писањем, говором. Другог нам нема“, написао је аутор у предговору књиге.



 Књига је обимна, има преко 400 страница, највећим дијелом чине је  есеји, а есеји су форма која је врло ријетка данас, поготово кад је ријеч о актуелним темама.
Трбић је, каже,  књигу дуго писао и покушавао је ствари посматрати с неутралног аспекта не желећи да се као писац сврста ни у један табор. 

Дјело је то које на исцрпан и студиозан начин критички анализира актуелну политичку ситуацију у Босни и Херцеговини која је, како истиче аутор, оптерећена етничком  подјелом и тространом, етно-конфесионалном владавином која полако убија БиХ и њену хиљадугодишњу традицију заједничког живота. 

-,,Три боје таме“ је наслов књиге који је лако разјаснити- тама је ово у чему сви живимо, три боје су три етничке политике које дијеле Босну и Херцеговину. У књизи износим бројне чињеница које се неће свидјети многима из политике, али мислим да треба бити поштен и да свако себе треба да погледа у очи и да се суочи с оним што јесте или пак није урадио, каже Јусуф Трбић. 



Шта нам се то дешава, ко је крив за стварање племенског друштва бескрајно удаљеног од нормалнг свијета, какав је наш сопствени удио у томе и има ли излаза- то су теме које Јусуф Трбић излаже  на  бескомпромисан начин, изузетно критички, а  занимљивим и комплексним стилом.  

Ова Трбићева књига, како је то у рецензији написао проф. др Сенадин Лавић, заслужује пуну пажњу културне и научне јавности, а прије свега људи који су  образовани у хуманистичким и друштвеним наукама, али и свих оних који су заинтересовани за битна догађања која су одредила Босну и Херцеговину и Семберију у задњих 30-ак година.
​ 
Професор др Шаћир Филандра, такође рецензент књиге, истиче да су ,,Три боје таме“ једно интелектуално свједочење о стању нашег друштва и политике данас, и још више, свједочење о томе да постоје појединци  који знају истину свога времена и имају храбрости да је кажу. 

-Послије ове књиге, и сличних анализа, неће се моћи рећи на “нисмо знали“,  каже професор Филандра.

Семберија ИНФО/М. Решидовић