Љетње вечери Јања 2019 :: Semberija INFO ::

 

Љетње вечери Јања 2019



Манифестација ,,Љетње вечери Јања 2019“ отворене су у Дому културе у Јањи, у суботу,  трећег августа. Ове године у програму манифестације биће организовано седам вечери, и то два концерта, четири промоције књиге, једна позоришна представа, једна  медицинска трибина, те свечаност поводом Дана мјесне заједнице Јања, 8. августа.

Манифестација се одржава већ петнаесту годину у низу, а организатори су Бошњачка заједница културе ,,Препород“ Бијељина/Јања и Бошњачко културно-умјетничко друштво ,,Мула-Алија Садиковић“ из Јање.
  
-Љетње вечери у Јањи се одржавају од 2005. године, одликује их богатство садржаја, а програм је прилагођен свим узрастима. Овогодишња манифестација траје од трећег до деветог августа, а почетак програма је свако вече у исто вријеме, у 20 часова у Дому културе, наводе организатори  манифестације.



Након свечаног отварања ,,Љетњих вечери“ услиједио је концерт фолклорног стваралаштва у извођењу чланова БКУД-а ,,Мула Алија Садиковић“ који су, заједно са гостима, извели фолклорне игре, севдалинке и староградске пјесме. 
  
У данима који слиједе смјењују се бројни културни садржаји. У недељу, четвртог августа, промовисане су двије књиге. Љубитељима писане ријечи прво је представљена књига ,,50 година стваралаштва Шиме Ешића“, а затим књига есеја ,,Три боје таме“ Јусуфа Трбића. 




Организатори су и ове године у програму ,,Љетњих вечери“, и то у понедељак, петог августа,  уврстили медицинску трибину. Предавање ,,Услови настанка заразних болести“ одржаће др Салих Мусемић. 

Наредног дана, шестог августа, још је једно књижевно вече, а биће представљене књиге ,,Моји другови и савременици“ Асима Османбашића и ,,Босна и душа“ Сеада Аданалића. 



У сриједу је на програму позоришна представа ,,Мушка посла“ чији текст су написали Тузлаци Фарук Ушчуплић, Фарук Бегановић и Мирза Мујагић, који су уједно и глумци и потписују режију, а инспирацију су пронашли у дјелу ,,Не играј на Енглезе“ Владимира Ђурђевића. 
Ови умјетници ће на комичан начин показати како изгледа један дан у животу зависника о коцки, те шта су све спремни да уложе како би дошли до жељеног циља, не марећи за последице. 

У четвртак, осмог августа, обиљежава се Дан ослобођења Јање у Другом свјетском рату, који је уједно и Дан мјесне заједнице Јања. Ова традиционална прослава привуче бројне Јањане и њихове госте на обалу ријеке Дрине, а дан буде употпуњен различитим садржајима, па ће тако и овај пут имати свечани, културно-забавни и спортски дио. 

Овогодишње ,,Љетње вечери“ затвориће се одржавањем још једног концерта. Биће то ,,Вече илахија и касида“ поводом Курбан/хаџи бајрама, а учествоваће хор ,,Билал“ БКУД-а ,,Мула Алија Садиковић са гостима. 

- Љетње вечери у Јањи“ свеке године окупе велики број људи, а има један помало необичан концепт за овакве средине, јер већи дио манифестације  заузимају трибине и промоције књига, а уз гостовање универзитетских професора. То су садржаји који се ријетко могу видјети и у срединама које су далеко веће од Јање, а ми смо нашу публику на то навикли, истиче предсједник БЗК ,,Препород“ Јусуф Трбић.

Семберија ИНФО/М.Решидовић