НАЈАВЉЕН ПОЧЕТАК ОВОГОДИШЊИХ ВИШЊИЋЕВИХ ДАНА :: Semberija INFO ::

 

НАЈАВЉЕН ПОЧЕТАК ОВОГОДИШЊИХ ВИШЊИЋЕВИХ ДАНА


На данашњој конференцији за новинаре савјетник градоначелника Бијељине Радослав Остојић најавио је оджавање традиционалне културне манифестације „Вишњићеви дани“, двадесет девети пут по реду.

- „Вишњићеви дани“ су једна од најважнијих манифестација које се одржавају у нашем граду. Овогодишњим пригодним програмом смо се потрудили да задовољимо афинитете најразличитије публике - казао је Остојић и захвалио свим установама културе у Бијељини на учешћу у овом празнику културе.



Отварање је заказано за сутра на платоу испред Градске библиотеке у 10 часова.

Директор бијељинске библиотеке Жељана Арсеновић је истакла да Српско културно-просвјетно  друштво „Просвјета“ ове године обиљежава значајан јубилеј, 120 година постојања, те да је оно идејни је творац  „Вишњићевих дана“ и изразила захвалност  Министарству просвјете и културе за подршку овом догађају годинама у назад.

- Није мање важан ни допринос свих установа културе у нашем граду, као ни школа - како основних, тако и средњих, јер сви они редовно узимају учешће у организацији ове манифестације - казала је Жељана Арсеновић.
Библиотека ове године обиљежава деведесет година постојања и рада. У оквиру предпрограма „Вишњићевих дана“ у овој  установи су одржани изузетно важни догађаји - двије промоције књиге проф. др Цвијетина Ристановића  и мр Љиљане Лукић.  Не смију остати непоменути ни „Сусрети младих пјесника на Филиповим стазама“ који окупљју дјецу са тромеђе  - учесници су из Хрватске, Србије и Српске. 

Жељана Арсеновић је појаснила да је за сутрашње отварање припремљен одговарајући културно-умјетнички програм , те да ће у 18 часова ће бити одржана промоција књиге „Пансион госпође Хаџивуковић“ и обиљежавање педесет година књижевног рада њеног аутора, Тихомира Несторовића. Програм се наставља у понедјељак - у 13 часова ће бити оржан пригодан програм који ће извести слијепа и слабовида лица. Учешће су узели Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске, Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ из Дервенте и Савез слијепих и слабовидих лица Републике Српске.

Истог дана, са почетком у 17.30 часова, биће отворена изложба „Папир говори – папирни новац Србије и Југославије од 1887. до 1996. године“ аутора археолога-кустоса Небојше Димитријевића из Ниша.

У 18 часова почиње промоција књиге „Дневник ратног хирурга“  доктора Миодрага Лазића. На промоцији ће говорити доктор Горан Максимовић и Ненад Серафимовић из издавачке куће која стоји иза овог дјела.
За уторак, дан затварања Манифестације, предвиђено је проглашење побједника литерарног конкурса - такмичења рецитатора и бесједника. У 15.30 часова биће спуштена застава „Вишњићевих дана“ , уз гусларску пратњу,  на платоу испред Библиотеке.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва Просвјета Славиша Микић поновио је да ово друштво, заједно са Градском управом и Министарством просвјете и кулуре и свим институцијама и удружењима културе са територије Бијељине организје „Вишњићеве дане“.

Он је најавио одржавање бројних догађаја у чијој припреми је учествовала „Просвјета“. 

Догађај предвиђен за суботу је „Вече са СКУД Семберија“ које ће, заједно са гостима и глумцима из Градског позоришта  представити припремљени програм. Придружиће им се и неколико гуслара. У понедјељак, у просторијама Велике сале центра за културу, у 19.30  часова биће одржана свечана академија чија тема ће, осим лика и дјела Филипа Вишњића, бити јубилеј Просвјете и 130 година од рођења нашег Нобеловца Иве Андрића. На Академији ће говорити проф. др Миливоје Млађеновић, глумци Градског позоришта, чалнови Српског пјевачког друштва „Семберија“ , ученици Гимназије .

У уторак ће бити одржан и „округли сто“  у времену од 11 до 14 часова на тему „Положај културе у Бијељини“. Важно је истаћи и такмичење ученика основних и средњих школа и студената у области поезије и бесједништва које ће бити одржано сутра, 4. новембра. Проглашење побједника ће бити у уторак.