ПРОМОЦИЈА НОВЕ МОНОГРАФИЈЕ ПРОФЕСОРА ДОКТОРА ЗЛАТКА МАКСИМОВИЋА :: Semberija INFO ::

 

ПРОМОЦИЈА НОВЕ МОНОГРАФИЈЕ ПРОФЕСОРА ДОКТОРА ЗЛАТКА МАКСИМОВИЋА


У Народној библотеци “Филип Вишњић” вечерас је представљена нова књига, аутора професора доктора Златка Максимовића “Перкутана дилатација артерије субклавије или бајпас артерија каротис - артерија субклавиа”.

У питању је шеста књига коју је професор Максимовић до сада објавио, од тога, три књиге као аутор и три књиге као коаутор.



“Не може се од младих колега тражити да се баве науком. То им морате показати личним примјером. Улагање у науку и у знање је инвестиција која се увијек исплати, а то перманентно понављам из године у годину. Ова монографија говори о обољењу поткључне артерије, о томе када треба радити одређене интервенције, у смислу дилатација, када су неопходна хируршка лијечења, односно када је неопходно примијенити неки други вид лијечења. Као и у животу, а тако је и у медицини, потврђено је да је мултидисциплинарни приступ увијек добро рјешење и да за све проблеме треба укључити више стручних људи. Књига ће послужити студентима медицине и специјализантима, односно специјалистима, што су рецензенти и препоручили. На писање ове књиге подстакло ме то што је бијељинска болница прије више од пола године почела активно да се бави операцијама крвних судова врата, првенствено каротидних артерија. У нашу болницу долазе еминентни професори који се баве том патологијом, а један од рецензената ове књиге, професор доктор Драган Сагић, одраније је укључен у рад бијељинске болнице, однедавно и професор доктор Марко Драгаш, замјеник директора Друге хируршке клинике Васкуларне хирургије у Београду”, изјавио је професор доктор Златко Максимовић.



Један од рецензената књиге, професор доктор Драган Сагић, редовни професор на Катедри радиологије Медицинског факултета у Београду, запослен у Инситуту за кардиоваскуларне болести “Дедиње” у Београду, изјавио је да је његова ужа специјалност интервенције на крвним судовима срца и великих крвних судова.



“Драго ми је што сам учествовао у рецензији и што можемо причати о овој књизи и о раду бијељинске болнице. У протекле двије године професор доктор Златко Максимовић подигао је ниво рада у болници, како квалитетно, тако и квантитативно. Ријетке су књиге из ове области које се пишу на нашем матерњем језику. Књига ће пуно помоћи студентима и специјализантима за дообуку и усавршавање, односно за проширивање знања. Књига је инструктивна, са пуно фотографија и графикона. Пуно тога ће се моћи научити из ове књиге”, истакао је доктор Сагић.

(Семберија Инфо)