У ПЕТАК ПОЧИЊУ ТРАДИЦИОНАЛИ „ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ“, 29. ПО РЕДУ :: Semberija INFO ::

 

У ПЕТАК ПОЧИЊУ ТРАДИЦИОНАЛИ „ВИШЊИЋЕВИ ДАНИ“, 29. ПО РЕДУ


Новембар у знаку Вишњића

Новембар је мјесец, када се традиционално у Бијељини одржавају „Вишњићеви дани“. Овогодишња традиционална манифестација, 29. по реду, почиње четвртог и трајаће до осмог новембра, а обиљежиће је богат програм.
У петак, четвртог новембра, у 10 часова званично ће бити отворени „Вишњићеви дани“ полагањем вијенаца на споменик Филипу Вишњићу и подизањем заставе на платоу испред ЈУ Нардоне библиотеке „Филип Вишњић“ Бијељина. Након тога, истога дана од 11 часова слиједе такмичења рецитатора и бесједника основних и средњих школа у Галерији и великој сали Центра за културу „Семберија“ Бијељина, а у 18 часова биће одржана промоција књиге „Пансион госпође Хаџивуковић“, аутора Тихомира Несторовића у просторијама библиотеке.

 

Наредног дана, у суботу суграђани ће моћи уживати у представи „Хасанагиница“ у извођењу глумаца ЈУ Градског позоришта „Семберија“ у великој сали Центра за културу „Семберија“, а за све посјетиоце улаз ће бити бесплатан.
Недјеља,шести новембар резервисан је за поетско – гусларско вече посвећено Филипу Вишњићу, једном од најпознатијих српских гуслара и творца српских епских народних пјесама, које ће се одржати у великој сали Центра за културу од 19 часова.

Према програму овогодишње манифестације, у понедјељак у просторијама библиотеке од 13 часова биће одржан програм Савеза слијепих и слабовидих лица РС, а од 17,30 часова, такође, у просторијама библиотеке биће отворена изложба „Папир говор – папирни новац Србије и Југославије од 1887 – 1996“, аутора археолога кустоса Небојше Димитријевића, а у 18 часова биће одржана промоција књиге „Дневник ратног хирурга“, аутора др Миодрага Лазића.  Истог дана, од 19 часова и 30 минута биће одржана Свечана академија у великој сали  Центра за  културу.

Посљедњег и завршног дана овогодишње манифестације у  9 часова биће служена празнична литургија у помен Филипу Вишњићу у храмовима Српске православне цркве у Бијељини, а од 11 часова одржаће се округли сто на тему „Положај културе у Граду Бијељина“ у Центру за културу. Након тога, од 14 часова у просторијама Народне библиотеке „Филип Вишњић“, биће саопштени резултата литерарног конкурса, такмичења рецитатора и бесједника, као и додјела награда, а у 15,30 часова предвиђено је спуштање заставе „Вишњићевих дана“ и затварање манифестације.
Организатор „Вишњићевих дана“ је Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ – Градски одбор Бијељина у сарадњи са Градском управом Града Бијељина, установама културе и Министарством просвјете и културе Републике Српске.