ЈЕДНА МЛАДОСТ ЈЕДАН САН СРЕЋЕ: ИЗ РАДА ДОМА ОМЛАДИНЕ У БИЈЕЉИНИ 1962-1992 :: Semberija INFO ::

 

ЈЕДНА МЛАДОСТ ЈЕДАН САН СРЕЋЕ: ИЗ РАДА ДОМА ОМЛАДИНЕ У БИЈЕЉИНИ 1962-1992


Изложбом о Дому омладине „Васо Јовић Попац“ у Бијељини, коју поводом шездесет година његовог отварања приређује Музеј Семберије, желимо да укажемо на допринос Дома развоју савремене културе у Бијељини, као и да сачувамо траг о овој установи, о догађaјима и људима који су обликовали анале нашег краја.

Дом омладине „Васо Јовић Попац“ у Бијељини званично је отворен 20. јануара 1962. као први омладински дом у Босни и Херцеговини.

Кроз дане, кроз деценије свог постојања, Дом је био свједок бројних промјена на пољу јавног и личног поимања живота, културе, забаве, друштвених односа, политике, урушавања старог и креирања новог државног система. Генерација за генерацијом младих стасавала је и смјењивала се под његовим сводовима, мијењала се кроз године заједно са свијетом око себе, баш као и Дом омладине.

И онда је у неком тренутку тај нови свијет прерастао појам омладинског дома, чак и његово физичко постојање.
Године 2007, од Дома омладине и Галерије „Миленко Атанацковић“ формиран је Центар за културу „Семберија“. Зграда Дома омладине срушена је 2009. и на њеном мјесту је саграђен нови савремени објекат Центра за културу „Семберија“, свечано отворен 2012. године.

Изложба обухвата период од 1962. до 1992. године, остављајући тако наступајуће деценије рада Дома будућим истраживачима.

Релизацију изложбе помогли су својим сјећањима и фотографијама бројни суграђани, сарадници и пријатељи Музеја Семберије којима се и овом приликом најискреније захваљујемо.

Изложба ће за посјетиоце бити отворена од 21. септембра до 21. октобра 2022.



Музеј Семберије