ДАНАС УСЈЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС УСЈЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА


Православна црква и вјерници данас молитвено обиљежавају празник посвећен мученичком страдању Светог Јована Крститеља, познатији као Усјековање главе Светог Јована Крститеља. На данашњи празник, 1914. године, рођен је блаженопочивши патријарх српски Павле.

Догађај који је био повод за успостављање овог празника, описан је у Јеванђељу Матејевом. Ирод Антипа оженио се Иродијадом, женом свога брата Филипа. Због тог неморалног чина, Свети Јован га је без страха изобличавао пред свима. Иродијадина кћи, Саломија, након што је претходно игром угодила Ироду, а по наговору њене зле мајке, заузврат је од Ирода тражила и добила главу Светог Јована Крститеља.

Овај празник обиљежава се од давнина, а свједочанства постоје од петог вијека. Личност Светог Јована Крститеља од немјерљивог је значаја за цјелокупну хришћанску историју.

Празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља проводи се у строгом уздржању и посту. Народна традиција каже да се не једе и не пије ништа што је црвено, јер то подсјећа на проливену крв Јована Крститеља.

(РТРС)