Хрватски филм "Сигурно мјесто" најбољи у Сарајеву :: Semberija INFO ::

 

Хрватски филм "Сигурно мјесто" најбољи у Сарајеву


САРАЈЕВО- Сарајево филм фестивал завршен је синоћ премијером филма "Празник рада" редитеља Пјера Жалице и свечаним уручењем награда "Срце Сарајева".

Хрватско "Сигурно мјесто" освојило је "Срце Сарајева" за најбољи филм, док је његов редитељ и сценариста Јурај Леротић проглашен и за најбољег глумца СФФ-а.

Послије свечаности у сарајевском Народном позоришту Леротић је рекао новинарима да вјерује да "свака награда даје некакав глас филму", па и"Срце Сарајева" за најбољег глумца.

Леротић је признао да му је необично што је награду добио за своју прву улогу на филму.

У породичној драми "Сигурно мјесто" Леротић игра самог себе у причи о самоубиству рођеног брата., ког тумачи Горан Марковић.

"Ја сам изгубио брата, не може мени ово то надокнадити. Али ово је филм, и између осталог говори о менталном здрављу и надам се да ће се та драматургија из филма прелити у јавну расправу", истакао је Леротић.

"Срце Сарајева" за најбољег редитеља отишло је Марини Ер Горбач за украјинско-турски "Клондајк".

"Срце Сарајева" за најбољу глумицу добила је Вики Крипс за аустријско-луксембуршко-њемачки "Корсет" редитељке Марије Кројцер.

"Срце Сарајева" за најбољи документарни филм припало је "Музеју револуције" аутора Срђана Кеча, у копродукцији Србије, Хрватске и Чешке.

Најбољи кратки документарни филм СФФ-а је "Ми... Композиција" Висара Јусуфија, док је посебан помен жирија заслужило "Бабајања" Анте Златка Столице из Хрватска.

У конкуренцији документарног филма "Награда за људска права" припала је филму "Веће од трауме" хрватске ауторке Ведране Прибачић, док је

"Специјалну награду жирија" добило "Крхко сјећање" Игора Ивањка из Украјине.

"Срце Сарајева" за најбољи кратки филм припало је мађарско-румунском "Наопако" Балаша Турајиа, а посебан помен жирија заслужио је грчко-аустријски "Пет послијеподне крај мора" Валентина Стејскала.

"Срце Сарајева" за најбољи студентски филм" припало је за "Није зима за комарце" Јосипа Лукића и Кларе Шоваговић из Хрватске.

Специјална награда за промоцију родне равноправности припала је филму "Афтерсун" Шарлот Велс.


Танјуг / Глас Српске