БИБЛИОТЕКА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“: ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЗЕМЉА И ВИЛА“ :: Semberija INFO ::

 

БИБЛИОТЕКА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“: ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЗЕМЉА И ВИЛА“


Foto: Semberija info
У Народној библиотеци „Филип Вишњић“, представљена је књига „Земља и вила“, аутора Немање Зивлака. Ријеч је о збирци поезије, односно, 96 пјесама написаних у осам циклуса, четири љубавна и четири родољубива. Поред аутора, о књизи је говорила рецензент Стојанка Ђокић, као и модератор књижевне вечери Јован Цвјетковић.

Ђокићева је истакла да је пјесништво у великом проблему због слободног стиха, те да пјесник мора да уложи своју „главу“(свој живот) и тада мора да се успије, што, како је рекла,  Немања управо ради.

-Са једне стране је жито, гдје преовладава мотив родољубља, док је са друге стране вила, гдје је присутан мотив љубави, мотив жене. Жито је бисерница доброте,што у ствари представља жену. У књизи се могу наћи архаичне ријечи, као што су међед, ђед, ђедовина и ако би се замијениле, изгубио би се смисао“, рекла је Ђокићева. На питање модератора Цвјетковића, одакле циклуси, аутор је рекао да је то жеља да буде другачији.



Аутор књиге је истакао да је у његовој књизи стало његових 40 година, те да је са села и да је поносан на ту чињеницу, јер је све присутнији одлазак младих у градове. На представљању књиге читане су пјесме „Улог“, Друга Србија“, „Трешња“, Крајино мајко“ , пјесма о родном крају коју је аутор читао са много емоција, „Земља ораница“,пјесма написана са много захвалности према Бијељини, те многе друге.

(Семберија инфо)