СКУД „ЛАЗАРИЦА“ – ЧУВАРИ КУЛТУРНОГ БЛАГА :: Semberija INFO ::

 

СКУД „ЛАЗАРИЦА“ – ЧУВАРИ КУЛТУРНОГ БЛАГА


Foto: Semberija info
Синоћ је у Батковићу одржан концерт фолклора под називом „Граја липовог гаја“. Ово је пета по реду традиционална манифестација која се организује са циљем очувања и његовања културне традиције овог подневља.



У Батковић су као гости дошли фолколорне групе КУД „Острово“ из Острова, Хрватска, КУД „Ражљево“ из Брчког, Петропавловски појци из Бијељине и састав СКУД „Лазарица“.

На самом почетку програма, учесницима и гостима се обратио Остоја Крстић, некадашњи професор београдског универзитета, који своје пензионерске дане проводи у настојању да оснажи традицију и културу роднога краја.



-Драга наша дјецо, учесници ове свечаности. Велико вам хвала што наше село враћате на мјесто које му припада. Његујте народну традицију, културно благо је оно што је саставни дио нашег наслијеђа, наше прошлости али, не заборавите,  и наше будућности. Не стидите се прошлости својих предака, будите уз свој народ, играјте и пишите вјештим ногама историју свога рода. Ви сте неотуђиви дио националног блага наше културне традиције. Амбасадори културе нашег народа. Ваше ношње и ношње ваших бака и дједова чине идентификационо обиљежје нашег народа ништа мање него и други његови национални знакови и симболи. Исто тако, цијените и поштујте традицију и обиљежја других народа и других култура“, поручио је професор Крстић. Он је такође истакао традицију игре на отвореном, која се раније практиковала у „Липику“, парку у центру Батковића те је позвао на изградњу отворене сцене у овом парку и враћању манифестације „Граја липовог гаја“ у његов природни амбијент.



Градоначелник Љубиша Петровић је прогласио отвореном овогодишњу смотру фолклора у Батковићу, пожеливши свим окупљеним, извођачима и публици да напуне своје душе.

Српско културно-умјетничко друштво ”Лазарица” основано је у марту 2007. године, окупивши око 120 чланова заинтересованих за фолклор, плес, глуму, пјесму, књижевност и слично. Друштво се до данас успјело одржати у основном науму: очувању и доношењу традиционалног звука, слике и игре. По правилу, генерације се мјењају и сцену испуњавају нове снаге које без задршке испуњавају високе умјетничке стандарде које су претходне поставиле. А све то да се не би закоровио, напротив, да би се заливао, одржавао и подстицао разнородни културни потенцијал које село Батковић посједује.


 
(Семберија инфо)